Един от трите най-четени сайта в Брюксел Euroreporter.co отрази скандалната новина за отнетия достъп до класифицирана информация на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Достъпът до класифицирана информация бе отнет от служебния министър на вътрешните работи на България Бойко Рашков, пише медията. 

Тази информация съобщи директорът на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев. Същия ден Георгиев беше уволнен от проруския български президент Румен Радев в нарушение на националното законодателство. Уволнението на директора на Държавната агенция за национална сигурност дойде след предложение на служебното правителство, което беше назначено единствено от президента.

Новината, че на вътрешния министър Бойко Рашков е отказан достъп до класифицирана информация, бе официално потвърдена днес от Държавната комисия по сигурността на информацията в писмо до БНТ. 

Достъпът на Рашков до най-добре пазените тайни на страните членки на НАТО и ЕС е лишен през 2019 г. за период от 3 години. Това означава, че дори сега министърът на вътрешните работи няма право да се занимава с класифицирана информация и София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, OLAF, НАТО и др., Поради оправдани опасения за изтичане на информация в Русия.

Бойко Рашков постъпва в българските разузнавателни служби като следовател по време на комунистическия режим в страната - през 1981 г. В средата на 90-те години наследникът на БКП го издига до директор на Националната следствена служба. Той бе назначен за служебен министър на вътрешните работи от проруския български президент Румен Радев, обобщава eureporter.co.

„Сега София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, ОЛАФ, НАТО и т. н., заради основателни опасения за теч на информация към Русия“, пише белгийският eureporter.co



Превод: БЛИЦ