Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков най-вероятно е скрил от работодателя си – президента Румен Радев, че е с отнет достъп до класифицирана информация, съобщиха за БЛИЦ източници от президентската администрация.

В изявление за медиите след аудиенцията при папата във Ватикана самият Радев обясни, че не му е докладвано, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация.

"По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация", каза още Радев. Вчера в интервю за едно от интернет-изданията на бизнесмена Иво Прокопиев, което обгрижва интересите на Бойко Рашков през последните години, вътрешният министър не даде ясни и категорични отговори на въпросите дали наистина е с отнет достъп до класифицирана информация. Изданието на Прокопиев само написа, че „Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет допускът“.

В публикуваното по-надолу интервю обаче липсват подобни думи, изречени от вътрешния министър. В същото интервю ясно се вижда, че Рашков избягва конкретен отговор на въпроса кога е разбрал, че му е отнет достъпът до класифицирана информация. По-рано днес Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди пред БНТ, че достъпът на Бойко Рашков е отнет от ДАНС.

Шефът на ДАНС хвърли бомба: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Според ДКСИ това е станало на 23 април 2019 г. Основанието за отнемането беше „заради разгласяване на класифицирана информация”, съобщиха за БЛИЦ източници от ДАНС. Те са категорични, че „лицето Бойко Илиев Рашков много добре знае за решението на специално създадената по случая комисия в ДАНС“.

Още тогава – през пролетта на 2019 година, комисията е направила опит да връчи решението си на Бойко Рашков, който е отказал да го приеме. В резултат е съставен протокол, че решението на комисията е ”връчено при отказ на лицето да го приеме”. Големият въпрос сега е защо Бойко Рашков не е споделил за този казус при конфиденциалните си срещи с президента Радев преди съставянето на служебния кабинет?

Според източниците на БЛИЦ от „Дондуков“ 2 укритата информация рискува да се превърне в сериозен правно-нормативен проблем за държавния глава. Причината - Румен Радев е в хипотезата, че е създал предпоставки за нерегламентиран достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейския съюз (ЕС) на лице, разгласявало класифицирана информация.

Защото сега Рашков е получил достъп по закон, без да му бъде правено проучване за надежност, което е ключово за предоставянето на допуск до тайните на НАТО и ЕС. Според закона, в 3-годишен срок след отнемането на достъпа, съответното лице не може да кандидатства за допуск. При Рашков вече са минали две години от отнемането и остава още 1 година до изтичането на този наказателен срок.

Според ДКСИ достъпът на министрите до класифицирана информация е само в кръга на тяхната компетентност. А това може да породи сериозен проблем при Рашков, защото при всяко искане на секретна информация - например от ДАНС, разузнаване, военно разузнаване и т.н., ще трябва да се установява дали тя е в кръга на неговата компетентност.