Депутатът и посоченият за министър на туризма от "Има такъв народ" (ИТН) Ивайло Кожухаров разкритикува вицепремиера Атанас Пеканов за Плана за възстановяване. Туристическият сектор е изцяло пренебрегнат от Плана за възстановяване, заяви Кожухаров от парламентарната трибуна.


Ивайло Кожухаров

Според Пеканов планът не е секторен, а в рамките на последните 7-8 седмици не били постъпили идеи за туристическия сектор, които да могат да бъдат защитени пред Еврокомисията, пише travelnews.bg.

Според Кожухаров в Плана за възстановяване и устойчивост на Хърватска думата туризъм присъства 119 пъти, мерките, които са от 140 до 149 са пряко свързани с развитието на устойчив, иновативен и адаптивен туризъм. Присъстват и редица мерки, които са свързани с дигитализацията на процесите отново касаещи туризъм в различните му форми.

"В гръцкия план думата туризъм присъства буквално почти на всяка страница и са заложени редица проекти, които са свързани както с развитието на устойчив туризъм, така и развитието на кадрите", каза още Ивайло Кожухаров.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също вчера излезе с позиция, че Планът не включва най-засегнатия сектор.
Служебният кабинет уверяваше, че документът ще бъде преработен така че секторът да има място в него. Сподели също, че туризмът ще е сред основните приоритети при управлението на служебния кабинет. Тези становища обаче не са подкрепени с действия. 

Сред приоритетите, които бяха предложени от БХРА за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост бяха програми за енергийна ефективност за намаляване на въглеродния отпечатък на хотелите, развитие на алтернативен и атрактивен туристически транспорт, осигуряване на нови автобуси на ток и електрически влакчета в курортите, изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили и малки туристически лифтове.

В отговор на десетките изпратени писма с предложения БХРА е получила само цитиране на закони и обяснения защо една или друга мярка, включително тези, които не искат финансиране от бюджета, а само добра политическа воля, не могат да се случат, въпреки че законите и наредбите не работят в конкретната ситуация за бранша.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!