В нашата партия всичко се случва практично. Постът ми бе предложен веднага след края на първия проектокабинет. Не съм обиден, че съм втори избори. Защо не е предложена Мария Бойчинова е въпрос към ръководството на ИТН. 

Това каза в ефира на Нова тв Пламен Данаилов, предложен от "Има такъв народ" за финансов министър.  

Данаилов коментира и думите на Татяна Дончева, която постави под съмнение доходите и квалификацията. 

"Това изказване е на човек, който очевидно не познава съдебните система, и не се е явявал по дела в последните години. Независимите експерти, които подпомагат съда да вземе справедливо решение - той е изключително важна фигура в целия процес. Те са достатъчно добре заплатени и могат само от тази дейност да се издържат", каза Данаилов 

"Моята биография е по-голяма,. Издържам се и от други доходи. От качеството си на вещо лице, всеки един човек, който е достатъчно добър, може да се издържа. Заплащането зависи от различните експертизи, но диапазона на заплащането е сравнително голям. Може би от порядъка на 8-10-15 хиляди лева месечно. Работата не е равномерна. Има съдебни ваканции", уточни той. 

По думите му, Данаилов се познава с голяма част от колегите, предложени за служебни министри,. "Последните 3 години сме работили денонощно за изготвянето на програмата на ИТН. Зад тази програма седи изключително много труд. Това, което е представено, е най-краткото нещо, което трябваше да стигне до избирателя", разкри той. 

Говорейки за смяната на правосъдния министър в проектокабинета на ИТН Данаилов каза следното: "Познавам лично господин Атанасов от много години. Изключителен професионалист, с богат опит. Има дългогодишен опит като съдия и адвокат. Познава много добре всичките проблеми в съдебната система. Може да оцени, кое и как трябва да бъде променено. Той ще може да се справи.. 

Данаилов заяви, че не знае, дали в партията се обмислят още смени на министри. "Но конституцията дава такава възможност. Очакваме подкрепа от партиите, с които имаме обща визия и обща цел, да се случват всичките промени, заради които една година бяхме на площада", уточни той. 

Запитан, дали ИТН очаква подкрепа от ИГБНИ след атаката на Дончева, той заяви: "Тя каза и други неща, от които може да се съди, че тя ще ни подкрепи. Какво ще решат предстои да видим". 

Данаилов отказа да каже, дали ИТН може да подкрепи служебния кабинет. "Нека да видим какво ще стане, това е доста несигурно събитие", каза той, но по думите му "има голяма вероятност да отидем на втори предсрочни избори за тази година". 

Данаилов подчерта, че като цяло не е добре да влезем в 2022 година без приет бюджет, но има процедура какво тогава да се случи. "Разбира се не е фатално, но със сигурност не е добре да няма приет бюджет. Актуализацията така, както беше представена от служебния кабинет, прилича на нещо, което е съставено на бързо без да са отчетени редица факти. Това не е само мое становище, но и фискалния съвет към парламента", каза той. 

Според него, липсва оценка на ефекта, която е в средносрочната рамка. Затова всичките промени трябва да се правят детайлно и добре обмислени, защото промените ще дадат отражение и през следващите години. 

"В сегашната актуализация липсват пари достатъчно пари за болнични. Всеки карантиниран излиза минимум 2 седмици в болнични. Това може да са стотици милиони левове, които не са предвидени. Бюджетът може да има буфери, но ние не знаем какви са те. Заделените 300 милиона за здравеопазване достатъчни лиса, не са ли. Какво точно се включва в тях", обясни той. 

"Много са нещата, които трябва да бъдат добре обмислени. Едно от тях е актуализацията на пенсиите. Заставам зад модел, който е справедлив и който ще осигури минималния доход, който да им стига за нормален начин на живот. Предложеният модел предлага едни близо 400 000 пенсионери да бъдат оценявани по над 8 критерии и да получат добавка за да стигнат до минимума на бедността. Как системата ще обработи толкова мног9о хора. колко време ще отнеме това? 

По наше задание получихме изчисления на НОИ. Има няколко варианта , които ще бъдат предложени. В зависимост какво ще се прецени в бюджетната комисия. Актуализация на осигурителния доход, с промяната на коефициента на осигурителния стаж. Разработени са варианти с 1.4 и 1.5", разкри Данаилов. 

Той бе категоричен, че пари за увеличаване на пенсиите има. 

Финансовият министър на ИТН каза още, че очевидно бюджетът върви към значително повече приходи. БВП ще нараства през идните години с 9-10 милиарда лева, което означава до 3 милиарда допълнителни проходи в бюджета. Как ще бъдат изхарчени тези пари, е въпрос на конкретни политики. Но да, пари има. 

По думите му, има риск за европейските милиарди. Планът трябва да бъде внесен до края на септември. 

Що се отнася до това, дали ИТН ще увеличава данъците, Данаилов каза следното:

"Данъци плащат само хората. Бизнесът бива много облаган. Даже малките предприятия носят една от най-големите данъчно-осигурителни тежести.

Но всичките тези данъци се прехвърлят в себестойността на продуктите. Затова колкото повече се облекчат хората и бизнеса, това ще даде глътка въздух на тяхното потребление.

Трябва да насочим усилия към стимулиране на производството. ще подкрепим запазване на данъчните ставки такива, каквито са в момента. Намаляване ще има след преоценяване на разходите.

Нека преценим правилно всичките разходи, за пенсиите за АПИ, за други инфраструктурни проекти, да видим до къде ще доведат бюджета". 

На Данаилов му се струва трудно постижима датата 2024 година за влизане в еврозоната, поради ред критерии, с които трябва да се справим.

"Трудно е да се отговорим, кога България ще влезе в еврозоната. Има много по-важни теми - здравната криза, дали ще има правителство - служебно или редовно. Но е важно да се продължи да се говори за еврозоната, за да се изчистят всичките съмнения", каза финансовият министър на ИТН.