Би следвало да се постараем по-общите насоки да се фокусират в горещи точки като миграцията и Дъблинското споразумение, които очевидно са блокирани и в Съвета и в Парламента няма особено придвижване в позитивна посока. Това каза евродепутатът Георги Пирински от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент по време на дискусия на тема „Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз“ в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, предаде "Фокус".
„Наред с по-общите въпроси на политиката за сигурност и отбраната е целесъобразно да се помисли за такова фокусиране“, обясни той.

„За Българското председателство мерило ще бъде до каква степен сме способни на изпълняваме функцията на работещ консенсус в момент, когато ЕС изпитва почти непознати трусове и затруднения. В момент, когато дискусията в ЕС и ЕП е доста изострена“, посочи Георги Пирински.

„Няма вече голяма коалиция в ЕП, има сериозно обосноваване на различни гледища във връзка със сценариите, които се обсъждат“, каза още той.