Председателят на Комисията по отбрана на парламента Христо Гаджев отговори остро на министъра на отбраната Тодор Тагарев по повод неговия призив от тази сутрин парламентът да забърза процедурата по одобряването на инвестиционните разходи за закупуването на бонетранспортьорите "Страйкър" от САЩ, предава "Фокус". 

"Проектът за страйкърите може да бъде завършен напълно във време до изтичането на офертата – 15 декември. Миналата година, началото на ноември месец, приехме предложението за вторите F-16, а до края на месеца всичко беше приключило. Ако това правителство е толкова ефективно, колкото служебното, нещата могат да се случат напълно във време", категоричен бе Гаджев.

Председателят на Комисията по отбрана смята, че министърът на отбраната заявява в публичното пространство, че парламентът бави одобряването на сделката, за да може да се снима с подписания договор при предстоящото си пътуване в САЩ, което ще бъде след две седмици.

"Парламентът не е бюро за снимки и няма да действаме по график, по който да дава възможност за снимки на министри, когато пътуват в чужбина", каза Гаджев.

Той бе категоричен, че проблем с цената на бойните машини "Страйкър“ няма. По думите му правителството е съдействало единствено с превода и изпращането на документацията.

"Става въпрос не за малко пари, а за основно въоръжение на сухопътни войски. Няма как да се претупват нещата“, каза още той.

Христо Гаджев бе критичен по отношение на ефективността на кабинета на Николай Денков и Мария Габриел по отношение логистиката за изпращането на военната помощ за Украйна. Той призова правителството да забърза процедурата по решението за изпращането на БТР-те от складовете на МВР. 

"Решенията, които се вземат от Народното събрание, по темата "Помощ за Украйна, не се изпълняват. Решението за бойните машини на МВР беше от юли месец, сега сме октомври, а няма нищо. Дори няма споразумение между двете държави кога ще се изпратят".

"Всички решения ги правим не защото на Министерския съвет му трябва помощ, а защото не прави нищо. Едно от основните неща за това правителство беше помощта за Украйна", каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук