“Хора, които подкрепяха Корнелия Нинова доста интензивно и изобретателно, сега решили, че тя няма право да се явява на пряк избор за следващ мандат. Кои са те да го решават? Това решава конгресът. А и законите не действат със стара дата - не можем днес да приемем закон за изборите през 1933 година.

Всеки, който отговаря на посоченото в Устава след промяната на конгреса, че има право на два мандата - е с право да се яви.

А социалистите са тези, които ще изберат”. Това заяви проф. Румен Гечев в предаването “Делници” на Евроком в отговор на въпросите около последното заседание на Общопартийната контролна комисия на БСП.

Социалистът, който беше втори в евролистата на “БСП за България” коментира и фрапиращи случаи на съотношение в преференциите между първите трима от листата, основно в смесените райони, стигащо до 40 към 1.

Той цитира секция в Дългопол, Варненско, в която от 59 гласа за БСП има 59 преференции само за единия от първите трима кандидати.

“У нас отдавна не се провеждат избори за Народно събрание или Европейски парламент - в повечето случаи става дума за една огромна покупко-продажба на гласове.

Целенасочено се прокарва политика, с която да накарат българските граждани да повярват, че няма смисъл да гласуват, да четат програми, че всички са маскари.

И в същото време обръчите от фирми се затягат и грабят от народа, виждаме как откриват милиони в домовете на партийни функционери от определени партии”, посочи той.

“Ще се въздържа” - така Румен Гечев отговори на въпроса на водещия ще отиде ли на Бузлуджа тази година. “С кого да отида - няма как да се прегърна с хора, които работеха и работят срещу партията ни. И сега да отидем, да кажем “иху” и да се прегърнем. Не съм такъв човек, ще се въздържа”, посочи социалистът.

А на въпроса за обединението реагира: “С кого да се обединим? От БСП излезе една партия - АБВ, прегърна се с ГЕРБ и залезе на небосклона като падаща звезда. После “Левицата” - там се появиха хора от Националния съвет на БСП, казаха, че са знакови лица, получиха 54 гласа, няма ги.

Още докато се печеше “Левицата” направиха още една - “Солидарна България”. Бивш член на БСП, която почти стана кмет на София и се взе насериозно, колко гласа получи - процент и нещо. И като видяха, че се издъниха - дайте сега да се прегърнем на Бузлуджа”, коментира Румен Гечев.

Професорът по икономика бе категоричен, че България не е готова за проемане на еврото и подчерта, че според водещи световни икономисти страната ни ще направи грешка, ако влезе в Еврозоната сега.