Пълен провал в отношенията си със Северна Македония правителството, което си отива, претърпя провал . Слави Трифонов и неговата формация са на ход. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

Той посочи, че България има национален интерес Северна Македония и другите западни страни от Балканите да бъдат присъединени към ЕС - при зачитане на националните интереси. Според ген. Атанасов трябва да се работи по въпроса за преговорите със Скопие.

Според Атанасов ГЕРБ нямат никакъв шанс да съставят правителство, защото са политически изолирани. Втората политическа сила е наред. Ние имаме готовност да обсъдим с формацията на Слави Трифонов по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство

Съпредседателят на "Демократична България" уточни, че: "Няма да преговаряме с БСП, но ако те подкрепят нашите идеи, това е тяхно право". 

Резултатът от изборите може да се гледа като урок, но не е грешка. Трябваше ВМРО да се явят сами. Има обаче много по-важни теми, към които трябва да се фокусира вниманието ни сега.

Това каза за bTV икономистът и кандидат-депутатът от гражданската квота на ВМРО Кузман Илиев.

"Това вътрешно пречистване мисля, че трябваше да се случи", смята той.

И определи ВМРО като гръбнак в политическия живот, който обаче ще липсва в бъдещия парламент.

Илиев още в началото заговори за Северна Македония и отправи критика към кандидат-депутати за говоренето им по темата. Един от тях е и съпредседателят на Демократична България ген. Атанас Атанасов.

Преди дни Кузман Илиев реагира и във фейсбук след интервю на Атанасов в северомакедонска медия.

Той отново критикува ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“, като определи поведението му относно Северна Македония като подмазваческо. „Все още има надежда да се покаже гръбнак. Формациите нямат добра изкупителна жертва, заради която да защитават българския интерес“, коментира Илиев.

"Има доста мекотели, които, докато влязат, са готови да продават. Имам сериозни притеснения, че формациите няма да защитават българските интереси. Правата на македонските българи са нарушавани от страна, която иска да влезе в ЕС", коментира Кузман Илиев.

Според кандидат-депутата политическите боричкания в момента не отговарят на реалните проблеми и у нас, и в света. 

"В кухнята в момента гори пожар до газовата бутилка. Ние сме в хола и се караме кой ще измие чиниите. Аз съм много притеснен. Това е исторически момент. Пандемия с глобален конфликт", отбеляза Илиев, напомняйки, че назрява нов конфликт между Русия и Украйна.