Не считам, че скачам бързо в политиката. В журналистиката също трябва да формираш позиция и аргументи и крачката е лесна, защото осъществяваш граждански дълг. Това каза кандидатът за депутат от ВМРО и икономист Кузман Илиев. 

"Лесно е да си отстрани и да даваш съвети. Това е исторически момент - нещо, което не сме виждали. Не мога да взема отношение в здравеопазването, но в икономиката трябва да се подходи към предприемачите. Те имат интерес да запазят хората си", обясни той. 

Според икономистът свободата и доверието в предприемачите и даването на по-голяма лична отговорност, могат да бъдат доста ефективни.

"Аз считам, че скоро това ще изчезне. Историята показва, че такива пандемии изчезват до 2-3 години", заяви още кандидатът на ВМРО. 

"Онези бизнеси, които са били спрени до сега, трябва да могат да заработят нормално и да имат една сигурност, че задълженията им към банковата система ще бъдат обезпечени.

Мораториумът на банковите плащания е спешен, тъй като вчера този период приключи. Проблемът на тази криза е предлагането - забранено е да се произвежда в дадени сектори. Ние предлагаме някакви данъчни стимули, които могат да стимулират младите предприемачи да произвеждат", каза още Кузман Илиев.  

Той обясни, че всички мерки, които стимулират предлагането водят до нещо опасно - задлъжняване, затова е ключово в следващите години държавата да стане ефективна в харченето си.

"Няма спор, че се точат клинични пътеки, има проблеми с ДДС-то. Докато има потенциал за затваряне на бизнесите и няма никаква предвидимост, никой не знае какво следва утре, води до заливане на системата с пари. Медицинският проблем е много сложен, но икономическият е ключов, защото е дългосрочен.

Бих направил призив към управляващите повече да не говорят за затваряне и локдаун, а дори с по-малък капацитет икономиката да не спира", апелира икономистът. 

Той коментира и напрегнатите отношения между страната ни и Северна Македония.

"Полезният ход е македонците да разберат, че сме двама братя, които във времето са се разделили, но бащиният дом е останал. Ние сме едно и във времето поглеждаме към тях и казваме, че това е наше, но не териториално. Те понякога фалшифицират историята и имат претенции към териториите.

Ние сме хората, които ги обичат най-много. Ние сме ги признали първи. Трябва да спрат да фалшифицират историята и да спазват правата на българските граждани", заключи той.