Възможни са конструктивни отношения между САЩ и Русия. Русия е готова за това, частично и САЩ, коментира ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012-та година, цитиран от "Фокус".
По думите му и двете световни геополитически сили ще търсят допирни точки по въпроси, където е възможно да имат партньорски отношение и на първо място ликвидирането на „Ислямска държава“ и въвеждането на умиротворяване на територията на Близкия изток. „Русия не е Съветския съюз и не е тази огромна, глобална сила, която беше в състояние да съперничи на САЩ и НАТО.

САЩ също в тези години вече изпитват сериозни проблеми, не са този фактор, който може еднолично до такава степен да влияе на света, че всички останали да се съобразяват с него. Светът стана многополюсен“, коментира ген. Кирчо Киров.

Той каза още, че не мисли, че ще се стигне до разделяне на света на сфери на влияние от геополитическите сили. Ген Киров добави, че България не е в състояние да бъде геополитически фактор, но може да бъде активен и коректен партньор на съюзите, на които е член, както и на Русия.