Ако има провокации и полети близко до българска територия, трябва да се вземат своевременни и решителни мерки. Това заяви бившият началник на отбраната и бивш председател на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов пред БНТ във връзка с напрежението между НАТО и Русия.

Според него не може министър да има лични позиции по темата, а наложително е провеждането на КСНС при президента, за да може дългосрочно да се вземат решения за националната ни сигурност. Разнобоят в изпълнителната власт между управляващите и опозиция ще ни постави в много тежка позиция, предупреди ген. Попов.

Той обясни, че когато се говори за НАТО, трябва да се има предвид, че това са 30 държави, които взимат самостоятелно решенията. Въоръжените сили на НАТО са въоръжените сили на отделни страни.

Въоръжените сили са инструмент за провеждане на политика с цел постигане на това, което политиците са решили. Политиците трябва да вземат тежките решения и всяко едно забавяне за модернизация на отбранителните способности е голяма игра със сигурността на държавата, предупреди ген. Константин Попов.

Според него нерешените въпроси в политиката имат много сериозен ефект върху всички нас. "Всички ще страдаме, ако не взимаме важните решения", изтъкна той.

Ген. Попов настоя да се превъоръжаваме бързо, да се положат усилия за превъоръжаването и на сухопътните войски, и на военноморските сили. Нищо сериозно не се случи и очевидно е, че това не е най-строгата критика към Министерство на отбраната, защото просто нищо не става.

Политическият сигнал е по-важен, защото има разместване на пластовете в геополитическото пространство. Там нямаме решение, каза ген. Попов.

"Ние трябва да повишим своите отбранителни способности, защото ако не искаш война, трябва да се готвиш за война", категоричен бе той.
Имаме много сериозна загуба на доверие между Русия и НАТО. Доверието трудно се изгражда и сега ще трябва да се положат усилия, за да се възстанови доверието точно по този казус.

Най-трудното в момента е как да се предотврати агресията, защото ще има катастрофални последици за НАТО, за нас, за Русия и за Украйна, предупреди генерал Константин Попов.