На алеята на летците се срещаме с генерал Константин Попов. Говорим си за модернизацията на армията, но и какво да очакваме от политиците в споходилата ни криза.

Когато генералите говорят за политика го правят с финес и изключват омразата. Върху какво трябва да се замислим и накъде вървим - това са въпросите от интервюто, което Константин Попов даде пред БЛИЦ TV.

"Хората започнаха да говорят, че трябва да има открит разговор. Какво искаме от България, как ще го постигнем - дългосрочна визия. Наистина трябва да има повече държава и да се спре корупцията."

Ще се окаже ли партия ГЕРБ необходимото зло, за да има правителство, Попов отговори:" Не може да обвиняваш група хора, вината винаги е лична. Ако някой е нарушил закона, нека да усети неговата сила. Не може да обвиняваш партия, за която са гласували 850 хиляди души през 2017 година. Това е огромна грешка на критиците".

Ще има ли ефективни преговори за излизане от кризата и съставяне на редовно правителство. По думите на генерала оптимизмът му не е много голям. Но да се обърнем към държавата, това са очакванията на хората. "Важно е да имаш посока към, която се върви".

Според Попов в политиката вече има съгласие за реформи в правосъдието, но те трябва да се добре обмислени и прецизирани.

" В президентската кампания очаквам бъдещият държавен глава да опише държавата, в която иска да живее. И да каже как смята да го постигне това".

Промяната като политически модел - "когато само говориш и залъгваш по изборите, колко депутата ще вземеш. За мен това не е сериозна политика" - заяви Попов.

"Не е хубаво някой да си слага етикета "аз съм промяната", че само той може, а другите са лошите. Никой не очаква такъв разговор от нас. Не може да се делим на този признак кои са мутри, кои са почтени. Грубо казано послъгваш, почтеността е за всички ".

Румен Радев и служебните назначения. "Няма кой друг да носи отговорност. Той е президент и на него му е поставена задачата. Със своите назначения и избори той е отговорния".