Поздравявам премиера Бойко Борисов за смелостта и че не пожали усилия да стигнем до етапа на сделка за F-16 - време е нашата изстрадала армия да получи заслуженото си. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по времена дебатите на международния договор за F-16, предаде “Фокус“.

"Малко време остана и няма как да кажа всичко, което искам. Уважавам дискусията, която беше проведена. За съжаление може би камерите я направиха малко по-емоционална. Искам да се върна малко по-назад във времето и да припомня, че за модернизация на ВВС говорим поне от 15 години.

Хората се поизчакаха. Имаше най-различни правителства, най-различни министри, всички, разбира се, по една или друга причина, обективна или не, оставяха този проект единствено само на хартия - думи, обещания, в края на краищата нищо.

Аз тук искам да поздравя българското правителство и премиера Борисов, че намериха смелост, че не пожалиха усилия да стигнем до този етап. Ангажираха се много хора, работиха много екипи. Искам да поздравя ген. Стойков, ген. Боцев, които са в залата и заместник-министър Запрянов.

Прекрасна работа, благодаря ви за усилията. Вие господа и хората ръководени от вас, работеха за бъдещето на ВВС, на Българската армия и на България", изтъкна ген. Попов. Според него България е остров на стабилност - финансова, икономическа, политическа. "Прекрасна външна политика", отчете още ген. Попов. 

"Старо правило е, че когато нямаш възможност да купиш ново, трябва да купиш добро, за да имаш достатъчно възпиращ ефект. Няма смисъл, ако ще купуват 8 или 16 самолета, да купуваш самолети без сериозни бойни възможности, защото тогава възпиращият ефект го няма.

Второ достойнство това е купуваме способности от съюзник. Знаете, пътят в историята. Само два пъти сме воювали самостоятелно. Този съюзник е огромна държава, с огромни финансовоикономически и военнотехнически способности.

С този съюзник имаме общи планове, имаме обща политика по отбрана и когато се наложи този съюзник има възможностите да участва във възстановяването на загубите.

В един конфликт винаги има загуби. Този съюзник има възможност, ако ни трябва и допълнително да осигурява бойни способности - самолети, ракети, каквото си поискаме. Това е доста силно и би трябвало да се отчете като достойнство. Когато купуваме модерен самолет с технологии пето поколение, на нас не ни се налага да го модернизираме близките 5-10 години", обясни Попов.

"Следващато положително, което е - ние ще получим една прекрасна подготовка на летателен и инеженернотехнически състав, защото хората, които ще ни подготвят са хора, участвали в мисии, с много стотици, бойни мисии зад гърба си.

Едно е да си завършил журналистика, друго е да си известен журналист, практикувал доста време. Това няма как да го измерим, няма как да го сложим компютърно. Това е определено нещо сериозно и положително", подчерта председателят на Комисията по отбрана.

"Оценявам дебата, можеше да има и по-малко емоции, можеше да има и сериозни предложения. Нямам против да имаше и предложения. Ясно и категорично да се заяви, че не искаме да сключваме договори със САЩ. Искаме да отидем с Швеция или с Италия.

Тогава какво ще правим - анализи, разчети и да се каже тук на трибуната след колко време ще се купят какви самолети, с какви бойни способности и след това ще отидем ли отново при САЩ, за да вземем същото оборудване и въоръжение", попита още ген. Попов и отчете, че не е чул такива предложения.

"Аз лично като човек, бил във ВВС десетилетия, ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета, които служат в Българската армия имат нужда от парламент, който разсъждава трезво, мъдро и работи за суверенна България", допълни още Попов.