Никога не съм се срамувал и няма как един офицер в армията да се срамува, че козирува на премиера. Но това, че вече не козирувам и няма да козирувам явно много притеснява Бойко Борисов. Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3м ген. Румен Радев в отговор на въпрос на водещата дали се срамува, че е козирувал на Бойко Борисов.
Той изтъкна, че вчера на няколко пъти премиерът го е споменал по време на церемонията по издигането на кандидата за президент на ГЕРБ и това показва кой е неговият опонент.

"Г-жа Цачева е доказан експерт и призовавам всички българи да се отнасят с уважение към кандидатурата й – тя е дама и майка. Чуха се много грозни неща по нейн адрес и не приемам кампанията да се води по този начин", категоричен беше ген. Радев.

"Моите коментари бяха единствено по адрес на Бойко Борисов, който излъчи кандидата на ГЕРБ в последния момент", допълни той.

Кандидатът за президент изрази мнението, че негови изказвания се вадят от контекст, за да се изкара, че той е срещу НАТО, а такова нещо няма. Все пак той отбеляза, че България трябва да бъде един по-лоялен партньор, а не само консуматор на сигурност.

Ген. Радев заяви, че президентът може да направи много в тази посока и не трябва да стои безучастен, когато става въпрос за националната сигурност.

"Нямам никакви договорки с никого. Имам една единствена цел и фокус и това е президентската кампания", изтъкна още той. На въпрос защо мисли, че може да управлява България, ген. Радев отговори: "Нямам амбицията да бъда баща на България, но ще бъда гласът на българите. Това е моята кауза."

"Еврофилията не означава русофобия. Нашето място е в ЕС и НАТО, но на Русия трябва да гледаме като на наш важен партньор и трябва да сме прагматични. Нека най-после разберем къде е нашият интерес", коментира ген. Радев. Според него България трябва да настоява за отмяна на санкциите срещу Русия, защо санкциите не са решили нито един проблем в международната политика.