"Една батальонна бойна група не може да защити националната ни сигурност. ... За мен е учудващо, че президентът и министърът на отбраната, които са професионални военни, правят анонси, че не са запознати с термина батальонна бойна група и тепърва предстои изграждането на такава".

Това заяви пред БНР о.р. ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва механизирана бригада.

По думите му контингентите от българската армия, които участваха в мисиите в Ирак и Афганистан, по същество са били батальонни бойни групи, базирани на основата на един пехотен или механизиран батальон, усилен с формирования от родовите и специални подразделения на българската армия - сапьори, свързочници, артилеристи, специални сили.

Какво става?! Сформираха кризисен щаб у нас заради ситуацията в Украйна

"Ние и в момента разполагаме с необходимите видове бойна техника - т.нар. бойни машини на пехотата, друг е въпросът, че те са на 35-40 години. Могат да бъдат използвани, но проблемът е, че бихме срещнали трудност в осъществяване на комуникациите със съюзниците. Осигуряването на необходимата, надеждна свръзка между формированията в съюзен формат е отговорност на военния щаб на НАТО", коментира той и уточни:

"Българската армия има своя боен опит от участието в Ирак, когато участвахме със същата тази бойна техника, но използвахме комуникационни средства, предоставени от САЩ, които бяха водеща страна в т.нар. коалиция на желаещите".