Подписването на декларации за конфликт на интереси, щеше да избегне ситуацията с оставката на вече бившия министър на здравеопазването проф. Николай Петров. Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3 ген. Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната.  

"Може би обществената поръчка е започнала при предния началник на ВМА и затова се е допуснал този пропуск", допълни ген. Атанас Запрянов.

Той коментира и увеличението на заплатите в сектор "Сигурност".

"Подходът за увеличение на заплатите не променя базата, той е приемлив и добър. Увеличението няма да бъде на калпак, а диференцирано, обсъжда се допълнително възнаграждение за служителите на командни длъжности. 750 лева трябва да стане войнишката заплата, като се получава и процент на увеличението", заяви ген. Атанас Запрянов.

Заместник-министърът на отбраната коментира и темата за недоволството на летците в Граф Игнатиево.  

"Новите двигатели отговарят на изискванията, нашият проблем е с Авиостарт, има класифицирана информация. Ако не получим допълнително информация, може да има проблем с контракта. Няма опасност да останем без тези 6 двигателя, платени са, този месец трябва да се реши този казус. Новите пари за бойните самолети не се увеличават, а се разсрочват", добави ген. Атанас Запрянов.

Относно предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, той очерта следните приоритети за сектора: "Изпълнение на глобалната стратегия за сигурност на ЕС, годишен преглед на отбраната на всяка държава-членка, както и Европейският фонд за отбрана".