Призивът на премиера Кирил Петков гражданите на страната ни да дарят заплатите си за закупуване на боеприпаси в Украйна е "странен”. Така определи апелът на премиера външният ни мнистър Теодора Генчовска в интервю пред NOVA.

Тя взе участие във форум на високо равнище за обсъждане на перспективите за евроинтеграция на Западните Балкани в условията на войната. 

“Не знам защо хората трябва да дават заплати и да ги даряват, за да се купуват оръжия за Украйна. Има държава, която трябва да вземе решение дали да ги предостави, или не. Знаете позицията на лидера на ИТН, ние сме готови да подкрепим това решение”, коментира Генчовска. 

Според нея България трябва да има ясна държавна позиция по въпроса, която по думите й “вече дори е закъсняла” .

“Българите са изключително добри хора по сърце и душа, те отвориха домовете си, направиха достатъчно за бежанците от Украйна, мисля, че по отношение на хуманитарния аспект, България направи много хубави работи”, каза още Генчовска и допълни, че нейната лична позиция по отношение на доставянето на оръжия на Украйна се припокрива с тази на Слави Трифонов и ИТН.

Външният ни министър няма да участва в коалиционната среща в Киев, която Кирил Петков свиква с цел постигане на съгласие за решението дали България да даде военна подкрепа на Украйна. 

“Посещението в Киев е доста закъсняло. Мисля, че имаше много повече възможности назад във времето, когато наистина трябваше да покажем нашата солидарност с украинския народ”, смята Генчовска. 

По темата изнася ли България оръжия за Украйна през Полша, информация която се появи в “Ню йорк Таймс”, Генчовска каза, че “все още има много неизвестни” и че тя не е видяла документите лично. 

РС Македония да впише българите в Конституцията си наравно с останалите народи - това условие поставя българската държава, за да промени позицията си относно влизането на страната в ЕС. 

“В края на декември месец беше изпратена нота от тях за исканията ни и заявиха, че са склонни и имат желание да започнат промяна в тяхната конституция”, коментира условието министър Генчовска и допълним че България няма да прави компромиси с него. 

До момента обаче резултат от македонска страна след изразената готовност - няма. А еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи се закани да идва в България толкова често, колкото е необходимо до постигането на компромис. Той постави срок до края на месец юни. 

Независимо от натиска, националната позиция на България ще остане непроменена, заяви Теодора Генчовска.