Между 10 млн. и 100 млн. евро са установените злоупотребите с европари в България. Това заяви генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами /ОЛАФ/ Франц-Херман Брюнер, който беше на официално посещение у нас по покана на вицепремиера Меглена Плугчиева. Той се срещна още с премиера Сергей Станишев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков и с главния прокурор Борис Велчев.
Много пари попаднаха в неподходящи ръце. Не става въпрос за няколко цента, а за европейски пари в голям мащаб, посочи Брюнер. Той уточни, че сумата е между 10 млн. и 100 млн. евро. Генералният директор на ОЛАФ заяви, че службата е забелязала напредък и вижда сериозните усилия на държавата да се справи с проблемите, особено като се има предвид ниската изходна точка. По думите му вече се е забелязало раздвижване и желание да се пазят европарите. Пътят трябва да бъде извървян до край, българските институции трябва да действат не само в състояние на криза като сегашната, а да се създадат трайни рамкови условия ситуацията да не се променя, категоричен беше Брюнер. Той посъветва да се заложи на превенцията.
Генералният директор на ОЛАФ заяви, че не иска да оказва политически натиск на съдебната система. Той подчерта, че правосъдието трябва се занимава с делата по злоупотребите и да се видят накрая резултатите в прозрачна форма. Важното е случаите да стигнат до съда и накрая да се стигне до някаква присъда, категоричен бе Брюнер. Той обаче подчерта, че този тип дела са много тежки за разследване и затова присъдите се бавят.
Независимо от констатирания напредък по усвояване на парите от еврофондовете, Брюнер не се ангажира с мнение дали парите по спрените програми отново ще тръгнат към България. Това зависи от институциите в Брюксел, каза още генералният директор на ОЛАФ.
Според него специализираните акции и арести у нас, които обикновено предхождат посещенията на високопоставени служители от ЕС, не са показни или за някакво шоу. Те се планират дълго, месеци преди това, аргументира се Брюнер.
Той посочи още, че в България ще се работи в посока доказателствата от ОЛАФ да могат да бъдат прилагани в съда, като за това ще са необходими промени в законодателството.
След три месеца ще има нов доклад за напредъка по изразходването на европарите. Надявам се положителните усилия да продължат и в областта на правосъдието, като може да има персонални структурни промени, каза Брюнер. В тази връзка като положителен резултат той определи структурните и персонални промени в Агенцията по САПАРД.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ