По един много категоричен начин препотвърдихме добросъседските отношения и високото ниво на взаимен интерес за добро партньорство и приятелство. Начинът по който бе посрещнат премиерът Борисов, и срещите на високо равнище с премиера и президента на държавата показаха, че нашите отношения ще се развиват по най-добрия начин. Това заяви в ефира на БНТ външният заместник-министър Георг Георгиев, коментирайки визитата на Бойко Борисов в Турция.
По думите му, в хода на визитата с били дадени много сигнали, много ангажименти и гаранции са били препотвърдени. „Радостни сме , че Турция за пореден път ще продължи доброто ни сътрудничество в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката. Те оценяват отношението, което България има към държавата. Неведнъж и Ердоган и Йълдъръм благодариха на Борисов за начина, по който държавата се отнесе към преврата там. Това са изключителни силни послания, които нашите турски приятели отправят”, каза Георгиев.
 
България не трябва да бъде пропускана от големите енергийни проекти. Преговорите текат в различни форуми. Самият председател заяви категорично, че България не трябва да бъде пропускана от големите енергийни проекти, включително и азерския газ – ние трябва да имаме много силна позиция и тръбата да продължи към България, каза още Георгиев.
 
Ще положим всички усилия, за да използваме доброто си позициониране в ЕС и доброто си партньорство с Турция за нормализирането на отношенията между Брюксел и Анкара. „При това България няма как едностранно да внуши на останалите страни-членки поведение или да зададе модел на някакво политическо държане, но можем, чрез способите на дипломацията и задълбочаването на диалога да помогнем за възстановяването на отношенията между Брюксел и Анкара отпреди няколко години”, каза заместник-министърът и отбеляза, че това ще е от полза и на двете страни.
 
По думите му, премиерът е показал добрите ходове за България. Цялата минала седмица е минала под знака на важни международни посещения във Франция, Германия, Турция. Високото ниво на оценка, което дават за нас големите партньори, е потвърдено по безапелационен начин. Контактите на премиера демонстрират, че не само имам полезни ходове, но и ги използваме.
 
Георгиев също увери, че няма промяна в курса на Турция в към присъединяването ѝ към ЕС. „От наша гледна точка ние вече сме въвели значителна визова либерализация. Каквото зависи от нас ние вече сме го направили. Оттук нататък е въпрос на дипломация, дали усилията на Анкара за присъединяване към Съюза ще достигнат своя позитивен край”, добави той.