Интервю на Георги Гергов, председател на Областния Съвет  на БСП – Пловдив, член на НС на БСП, почетен консул на Русия  за Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора пред „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2.
Илиана Беновска: Това интервю го правим на 9-ти септември в местността „Копривките”. Сега ще разберем защо от областния председател на БСП Пловдив и от почетния консул на Русия. Добър ден, г-н Гергов!
 
Георги Гергов: Добър ден!
 
Илиана Беновска: Какво правите тук в местност „Копривките” на този празник, който предизвиква разнопосочни реакции - едни го хулят, други го величаят?
 
Георги Гергов: Ами то е нормално. Това място е родно на млади наши хора, избити през 1944 г. по най-зверския начин и ние всяка година, вече 15 години, почитаме тяхната памет, събираме се тук, за да се зареждаме и всичко останало, което е необходимо в партийните дела. Съвпада с 9-ти септември, с празника, със 125 годишнината от Пловдивската организация, въобще имаме много поводи да празнуваме. Имаме и много неща, които трябва да си ги кажем на базата на това защо загубихме изборите, какво ще правим оттук-насетне и въобще как ще стои БСП оттук-насетне в политическото пространство.
 
Илиана Беновска: Вие произнесохте една много пламенна реч от трибуната, в интерес на истината, надъхатте, колко души бяха тук между другото?
   
 
Георги Гергов: Над 5 000, 80 автобуса, аз съм им благодарен от сърце! И никога нямам написана реч или изказване, те ми го пишат, аз си го взимам, слагам го, виждам първите точки и си говоря това, което ми е от сърцето! Тъй че ...
 
Илиана Беновска: Кои са тия „те”, дето Ви го пишат?
 
Георги Гергов: Моят екип, сам човек, нали ,знаете…екипът се грижи за това нещо!
 
Илиана Беновска: Вие надъхахте много от тези 5 000 души, както казвате, с тази реч наистина, ние ще я монтираме и ще я излъчим, това интервю ще го направим без монтаж, изцяло каквото си говорим.
 
Реч на Георги Гергов: Здравейте другарки и другари, добре дошли мили хора! Искам да ви чуя ясно, да се определим, мощно, така, както го може само нашата партия – БСП! Силно, да знаят, че сме силни! Това е най-важното, уважаеми другарки и другари! Духа, силата и мощта, която ние предаваме на всички хора около нас, която трябва да запазим и да вървим напред!

Ние последните избори ги загубихме, но бъдете сигурни, ГЕРБ не е спечелила изборите, ние просто загубихме. И имаме една основна задача. Всеки един от нас - млад, стар - да знае, че в този период до следващите избори трябва да се поработи, а не да се вайкаме, да се отчайваме и да скланяме глави надолу, да ни мачкат и да ни удрят по главите, не! В никакъв случай! Имаме млади хора, хора, които ще дойде време да управляват, тези млади хора трябва да ги подготвим. Не можем да проспим този период, напротив, експертите трябва да бъдат политически фигури. Ние пробвахме вече един път с експерти, които не са от нашата партия. Няма как те да изпълняват нашата програма и не може. Това го пробвахме – стоп машина! Младите хора да се издирят, да се картотекират и да се работи върху тях!

Самочувствието на младия човек, самочувствието на всеки един социалист в този момент е важно, защото вотът беше срещу ГЕРБ и ние въпреки това успяхме да загубим. Това е нашата задача оттук-нататък, като организация, областна организация, градска организация. Имаме поводи, имаме сили, ние го можем, ние сме го доказали. Двете червени карти на града и на областта, където нямаше едно петно, където да сме загубили. Това е нашата цел, защото ние сме партия на хората, защото ние можем и трябва да си отвоюваме това, което искаме. Никой няма да ни го даде даром, не се надявайте, че някой ще ни го поднесе на тепсия. Ние трябва да си го отвоюваме, няма от какво да се страхуваме! Ние го можем, доказвали сме го. Тази държава и това, което 28 години, 30 години вече го разсипват, е направено от нашата партия. Няма от какво да се срамуваме ние. Прав беше Тодор Живков, като казваше – „Те не могат да боядисат това, което съм направил, камо ли да направят нещо!”. Защото всички тези пари от ЕС, които ги взимаме, тях ще ги връщаме. Те са кървави пари, тежки пари! Капиталистът не дава без да му се връщат парите, тъй че това, което ни се дава, утре ще ни се вземе двойно! Социалната политика, здравеопазването, кое ни е в ред? С кое можем да се похвалим? С работните места? С това, че децата ни са по чужбина, с кое да се похвалим? Че нямаме кадри? Ние сме тази партия, която никой няма да ни прости, ако пропуснем и мине покрай нас. Ние сме партията, която сме длъжни към народа.

Днес е 9-ти септември, за мен специално и за вас съм сигурен – един велик ден! Един истински ден! Всеки един патриот, родолюбец, всеки един човек знае, че фашистката чума е било нещо жестоко. Аз не го помня, защото съм по-млад, но много от вас го помнят. Това е денят, в който всеки един българин трябва да се гордее. Има псевдодемократи и други, които леко с усмивка го подминават този ден, но те трябва да знаят, че за да сме днес това, този ден е бил важен за България. Искам да направя поклон пред тези млади хора, които са загинали на това място. Аз ви благодаря, че вече 15-та година всяка година сме тук. Ние имаме минало, а една партия, която има минало и която уважава миналото си, тя има бъдеще! Временните партийки си идват и си отиват, ние оставаме! Дайте сега да го направим както само ние можем в област Пловдив – силно, ясно – победа и БСП! Трябва да ги е страх от нас и да знаят, че от народния гняв по-силно няма, победа другари! Победа!
( Георги Гергов пее „Моя страна, моя България!“) 
 
Илиана Беновска: Казахте много важни работи, прозвуча ми почти като програмна реч!
 
Георги Гергов: Не, в крайна сметка ние всички тези неща сме ги обсъждали по места, в партийните структури. Не е тема , която сега захващаме.Това са неща, които предстоят пред БСП да ги реши в този период, до следващите избори, които предстоят, местните.
 
Илиана Беновска: Снощи сте бил направил някаква сбирка по партийна линия, някои я наричат заговор за сваляне на Корнелия Нинова, вярно ли е, че се гласите да я сваляте от поста й председател на БСП?
 
Георги Гергов: Аз смятам, че на днешния ден това не е тема, но снощи вечер бяха събрани всички председатели на районите и общините в Пловдив-област и Пловдив-град. Ние сме поканили всички членове на НС, със специални покани.
 
Илиана Беновска: А кой дойде от НС?
 
Георги Гергов: Валери Жаблянов дойде да поздрави от името на ИБ.
 
Илиана Беновска: Не, за снощи питам.
 
Георги Гергов: Снощи бяха няколко човека – Мишо Миков, Наско Мерджанов, Асен Гагаузов, от Плевен, от Разград, от Видин, от Монтана. Отвсякъде имаше хора, които ни уважиха. Аз не съм избирал този или онзи, поканил съм ги всичките!
 
Илиана Беновска: Кои всички сте поканил?
 
Георги Гергов: Всички членове на НС, 186 члена.
 
Илиана Беновска: И дойдоха няколко. Но изглежда като че ли са дошли онези, които са неудовлетворени от сегашното си положение в БСП – Мишо Миков, който не е председател, защото Корнелия Нинова спечели последните избори за председател, Мерджанов, който пък не е народен представител.
 
Георги Гергов: Аз не мисля, че тази тема по този начин днес се коментира. Всеки си има собствено мнение по темата и по въпросите. Въпросът е, че ние сме една партия - в даден момент може да има разминаване, но в дадения момент сме заедно. Значи имаме по някои въпроси единодушно мнение. Това не е лошо, че имаме различно мнение не е лошо. Че искаме истинска промяна, а не смяна не е лошо. Много неща сме ги поставили в НС, които искаме да се разглеждат и те предстоят и БСП трябва да си даде ясен анализ за изборите, които минаха. Защото аз го казах и от трибуната – ние загубихме изборите, ГЕРБ не ги спечели! ГЕРБ ни ги беше подарил тези избори! Вие виждате какво се случи с президентската кампания – 2 милиона гласа! И тези 950 000 хиляди! Да, повече е от миналия път, да, имаме двойно повече депутати! Но материалът, състоянието на парламентарната група, с изваждането на тези стари кадри, които казват „фараони” или какви са, много се оголихме! Защото един Янаки Стоилов, или Мишо Миков, или Наско Мерджанов, или Ангел Найденов, който се отстраниха от парламента, липсват в момента и това се забелязва!
 
Илиана Беновска: Как се чувствате след „ЦУМ-гейт”, така наречения, срещата Ви с главния прокурор Сотир Цацаров и газовия магнат Сашо Дончев? И последвалото неизключване Ваше, а подаването на ваша  оставка от ИБ? Ще търсите ли реванш?
 
Георги Гергов: Не! Вижте сега, в политиката реванш няма. В политиката всеки се бори за властта, така че така го затварям този въпрос! А по отношение на т.нар. „гейт”, това беше един балон, който някои хора се надяваха, че ще постигнат много с него. Не им се получи схемата. Просто варианта, с който те решиха да оклеветят, да опорочат една среща, да съсипят главния прокурор не им се получи.
 
Илиана Беновска: „Някои хора”, кои са тези „някои хора”?
 
Георги Гергов: Главният прокурор е нормален човек и той може да се среща с всеки. На него това му е работата. Той трябва да чуе, да си свери часовника, няма лошо в тази работа. Искал е Сашо Дончев нещо, не се е получило. След един месец е тръгнал да отмъщава и да прави сцени. Кои са хората ли? Вие не знаете ли кои са хората? Цяла България го знае!
 
Илиана Беновска: Мислех, че ще обогатите списъка!
 
Георги Гергов: Не, поименно няма да ги карам, те се знаят кои са, това са соросоиди, това са хора, които искат не да направят промяна в съдебната система, а да бъдат те в съдебната система водещи. Което е много различно от това, което всъщност го представят пред медиите – борци, национални герои за едикакво си! А всичко това е фалш, и е грозно, и не трябва това да се случва в България!
 
Илиана Беновска: Като споменахте съдебната система, преди няколко дни тази седмица имаше среща на председателя на БСП Корнелия Нинова с главния прокурор Сотир Цацаров. Това беше първата им публична среща след „ЦУМ-гейт”. Аз си позволих да им задам въпрос и на двамата, питах Корнелия Нинова – „С какви очи Вие разговаряте с главния прокурор?”. Тя ми каза, че всичко е окей. Попитах и главния прокурор Цацаров – „Вие как се чувствате след нападението на Корнелия Нинова?”. Той каза, цитирам го дословно – „Ако използвам вашия военен език, аз мога и да се отбранявам, но ако трябва мога и да нападна!”.
 
Георги Гергов: Ще оставя без коментар от мен. Всеки си има глава на раменете и всеки ще си направи извод какво се е случило кой какво е направил и в кой отбор е играл.
 
Илиана Беновска: Добре, и жалонът, около който се структурира напоследък политиката на БСП е антикорупционен закон, който Корнелия Нинова иска непременно да бъде приет във вида, в който тя и онези, които са работили по него- засега екипът не е известен - и главно президентът Радев да назначава ръководителя на този антикорупционен съвет. Вашето мнение? Може ли Корнелия Нинова да бъде един от борците против корупцията, първи въпрос?
 
Георги Гергов: Всеки може да бъде какъвто той си пожелае, въпросът е как ще го приеме обществото. Аз смятам, че темата за този закон беше разглеждана на последния НС и там ясно се каза, че това трябва да се дообсъди в комисии, в партийните структури и така на парче или на ангро по най-бързия начин внасят го и го разглеждат в парламента няма да стане.
 
Илиана Беновска: Една скоба само да Ви попитам, лично за мен, а и за други журналисти остана като че ли двусмислен факта дали се прие на НС този проект за антикорупционен закон, дали имаше необходимото мнозинство?
 
Георги Гергов: Мнозинството в един момент беше 54 човека. Аз повдигнах въпроса, че няма мнозинство. Направиха проверка – първия път 86, втория път 83. Стана скандал и аз напуснах, след това са събрали необходимия кворум и са го гласували. Но не са гласували закона и текста, а са гласували да се върне за обработка, да се направят комисии и да се работи по закона. Той трябва да се пипне. И трябва да се престане да се употребява президента! Президентът си е президент, ние сме република!
 
Илиана Беновска: Как се употребява президентът в този случай?
 
Георги Гергов: Аз не съм чул от президента, че той има желание и така е редно той да назначава кой ще бъде!
 
Илиана Беновска: Не, ще Ви коригирам, той изказа различни мнения, дори вчера каза, че няма нищо против конституционно да назначава той. Но по-скоро друг е фактът. Трябва ли ние да чакаме той, който е един - едничък да определи правилата или това трябва да се реши от Народното събрание?
 
Георги Гергов: Аз смятам, че щом сме парламентарна република трябва да се реши от Народното събрание. Значи може да се вдига шум, може да се прави пиар, но това си е въпрос, който трябва да го реши парламентът. Всичко останало е личен пиар.
 
Илиана Беновска: Като стана дума за президента, той Ви поздрави тук, имаше поздравителен адрес, който беше прочетен. Между другото, прекъснах Ви преди малко, и от Народното събрание, и от Вашата партия, и от ИБ беше Валери Жаблянов. Корнелия Нинова защо не Ви поздрави също и как ще анализира поздрава на президента към Вас?
 
Георги Гергов: Аз искам да благодаря на президента, че зачита нашата организация - виждате колко много хора са тук. Миналата година президентът започна кампанията си  оттук, бяха много вдъхновени и президентът не е забравил този жест, който направихме тогава към него. За което му благодарим! Другарката Нинова е по програма в Ямбол.
 
Илиана Беновска: Какво има там в Ямбол по-значимо от „Копривките”?
 
Георги Гергов: На днешния ден няма по-значимо от „Копривките”, но така си е направила програмата, това си е нейна воля, тя така е решила. Не смятам, че трябва да го коментирам днеска председателката!
 
Илиана Беновска: Лаконичен сте, но аз няма да Ви оставя!
 
Георги Гергов: Знам, ние се знаем, знам! Но това е истината! Мога ли аз да отговарям вместо нея? Питайте я нея защо не е дошла тук! Утре тя ще каже…смешно ми, е как си позволявам да я коментирам,Не искам да я коментирам, питайте я нея.
 
Илиана Беновска: Ще я питам на следващата пресконференция. Отбягвате ли контактите, обаче, Вие двамата? Още повече, че имахте лека задочна разправия през медиите какво е станало след като Вие си подадохте оставката от ИБ?
 
Георги Гергов: Нищо не е станало. Голяма работа ,че не съм в ИБ! Аз и не искам! Един месец преди това аз си подадох оставката, след което станаха договорки да остана - и от нейна страна, и от Асен Марков, началника на кабинета й  – „Жоро, сега не е момента!”! И се съгласих, че не е момента и останах. Не може да се отрече, че аз съм си дал оставката месец и половина преди този случай с главния прокурор, който беше само претекст. Това беше само претекст! Това е нейната схема и нейното Бюро и няма лошо, тя е председател на партията. Щом не иска да работи с мен - аз не се натискам . Аз си имам достатъчно работа . Аз съм областен председател. Аз съм почетен консул на Русия, имам си задължения като член на НС, така че няма лошо!
 
Илиана Беновска: Но все пак, Вие сте знакова фигура за БСП, независимо, че няма да Ви спестя, разнопосочните крайни мнения какъв сте. От коя година Вие сте член на БСП и каква Ви е кариерата?
 
Георги Гергов: От 1982 г. Кариерата ми е ветеринарен техник, бригадир, технолог, управител, директор, генерален директор на обединение голямо и т.н. След това в Министерството на земеделието главен съветник и оттам в частния бизнес.
 
Илиана Беновска: Малко ми се хванахте на незаложен капан, аз имах предвид каква Ви е карерата в партията.
 
Георги Гергов: В партията аз не съм бил на политически постове. Бил съм стопански ръководител през цялото време. А в БСП политическата ми кариера е някъде около 12 години. Заместник-председател на градската организация, заместник-председател на областната, председател на градската и на областната организации, член на НС.
 
Илиана Беновска: Тук се пусна и една интрига, която малко подмени истината, може ли Вие в първо лице, единствено число да я обясните, че някой от Пловдив-област бил искал да Ви сваля. Изяснете субектите!
 
Георги Гергов: Това си беше пак един сценарий от типа на хората около председателя. „Лява автентичност”, те са около 5-6 човека.
 
Илиана Беновска: Какво е това „Лява автентичност”, движение, клуб ли?
 
Георги Гергов: Това е движение - клуб вътре в БСП, които по един или друг начин сме имали сблъсъци.
 
Илиана Беновска: И те са 5-6 човека, така ли!
 
Георги Гергов: Ами толкоз!
 
Илиана Беновска: А защо Корнелия Нинова каза даже на една пресконференция, че Ви е пратила писмо? Разкажете малко по-подробно!
 
Георги Гергов: Въртите, сучете – излиза Корнелия Нинова!
 
Илиана Беновска: Ами няма как!
 
Георги Гергов: Вижте какъв хубав празник е, хубаво време е! Какво да се обяснявам за Корнелия Нинова?!
 
Илиана Беновска: Тя е хубава жена, ръководител на БСП! Нека да довърша, така ли е? Тя била пратила писмо да се разгледа от областната организация на БСП ...
 
Георги Гергов: Това беше последният хит! Да разгледат моето партийно положение във връзка с писмото на „Лява автентичност”.
 
Илиана Беновска: На тези петимата?
 
Георги Гергов: На тази група. Разгледахме го! Имаме записи, много са интересни!
 
Илиана Беновска: Дайте да ги излъчим.
 
Георги Гергов: Защо да ги излъчваме, това са вътрешнопартийни работи. Но може да Ви ги пусна да ги чуете. Градската организация стои 100% зад мен. Има 5 човека, които са против мен, но от 60-70 човека 5 човека не са проблем. Въобще цялата организация в Пловдив, а и много хора в България стоят зад мен, но тук не трябва да делим партията. Аз мисля, че няма проблем между Георги Гергов и Корнелия Нинова, ако ние сме истински социалисти и за нас БСП е номер едно.
 
Илиана Беновска: Е как да няма?
 
Георги Гергов: Няма Гергов, няма Корнелия, няма Илиана! Има БСП! Така трябва да разсъждаваме ние, защото ние сме партия  с минало, партия, която заради това минало ще има бъдеще!
 
Илиана Беновска: Нещо много екстремно давате на заден, май!
 
Георги Гергов: Защо да давам на заден?
 
Илиана Беновска: Защото Корнелия Нинова каза, че има противоречия между Вас и то е в това, че Вие, който отговаряхте за коалиционната политика на БСП сте искал да направите коалиция с ГЕРБ след парламентарните избори без съгласието на партията и без нейното съгласие. Айде, отговорете ми сега на заден ли давате сега екстремно!
 
Георги Гергов: Не! Аз отговарях за коалиционната политика, това означава, че съм се срещал с почти всички партии. Не почти, а с всички партии съм се срещал. Не знам защо така съм разбран, но винаги се зачерква първото изречение, което казах в БТВ. Аз казах – моята идея беше да спечелим изборите и тогава да предложим коалиция на ГЕРБ, на „Патриотите” и на всички останали за спасението на България. Национално правителство, ОФ! Да не се бием в гърдите и да викаме – Ние сме за България! А всъщност всеки да дърпа за себе си! А да направим нещо, с което да може да се изпълни и нашата програма, и тяхната програма, и на другите програмите! Най-важното! Есенцията от всяка една програма и всяка една политическа сила! Това съм казал! Оттам вече от първия момент, в който се явих в БТВ при Антон това изречение изчезна и излезе, че аз едва ли не съм предател, че съм бил преговарял задкулисно. Всичко това се знае от председателката, всичко това съм казал – отивам с този, трябва това да направим, не може в БСП това да се случи.
 
Илиана Беновска: Тя знаеше ли, Корнелия Нинова, че се срещате с Бойко Борисов?
 
Георги Гергов: Разбира се, тя много пъти ме е питала: какво става там! Или кажи едикакво си! Такава ми е била работата, аз просто съм си вършил работата. Това, че се прави воаяж на силни думи, на усмивки, на мимики, на рефлекси, това го оставете! Това ми е било работата!
 
Илиана Беновска: А, интересно Борисов беше ли е готов да направи коалиция с БСП и с Корнелия Нинова начело?
 
Георги Гергов: В политиката всичко е възможно! Така ще го коментирам. Това какво съм говорил с Борисов, или с Корнелия, или с който и да е политик, това си остава между нас. Всичко ще бъде само напудрено и представено пред Вас. Истинските разговори и истинските неща зад завесата са съвсем различни. В политиката няма невъзможни неща!
 
Илиана Беновска: Чакайте малко, ние не сме Ви избирали Вас, политиците и не Ви гласуваме доверие на Вас, политиците, за да ни правите някакви политики зад завесите!
 
Георги Гергов: Значи, аз съм избиран от партийните организации и ние не правим зад завесите договорки, а просто слагаме нещата на масата как стоят. Искаш да бъда лицемерен ли?
 
Илиана Беновска: Не, искам да чуя възможна ли е била тази коалиция!
 
Георги Гергов: Възможна е тази коалиция и днес твърдя, че е възможна!
 
Илиана Беновска: Защото?
 
Георги Гергов: Само че трябваше ние да бием! Ние водихме с 1,6% 12 дни преди изборите - по изследване на ГЕРБ. БСП винаги има 3%-4% скрити. Ние винаги имаме скрити хора, които не казват, че ще гласуват за БСП. Ние щяхме да бъдем 95 депутати, а ГЕРБ щяха да бъдат 86.
 
Илиана Беновска: Тогава Корнелия щеше ли да приеме коалиция с Борисов и въобще НС на БСП?
 
Георги Гергов: Не знам те дали могат да превъзмогнат егото си.
 
Илиана Беновска: Кои „те”?
 
Георги Гергов: Лидерите на ГЕРБ, лидерите на БСП.
 
Илиана Беновска: Борисов пък щеше ли да се съгласи да прави коалиция с Корнелия Нинова, ако беше втори?
 
Георги Гергов: Аз съм човек от улицата, не съм вървял по някаква стълбица да бъда това, което съм. Моят инстинкт ми подсказва, значи… Борисов и сега много не искаше да управлява.
 
Илиана Беновска: Защо?
 
Георги Гергов: Ами с такива усещания съм останал. Той, наистина, искаше да има широка коалиция, да се разберем кой докъде и да бъдем за България! Ако за това ме обвиняват моите другари от ръководството, аз я приемам тази критика! Но смятам, че преди всичко и над всичко е България и БСП много пъти е показвала, че е градивна партия и можем да заложим всичко на картата за България! И това, което се случи, не е добро за нашата партия, защото ние от 2 милиона направихме 900 000 гласа и останахме с 80 депутати и 900 000 души останаха с надеждата, че БСП ще бъде на власт. Ние можем ли да изпълняваме тази програма, ако не сме на власт? Ако държим на програмата си, трябва да бъдем във властта. Само да мечтаем, да се нахъсваме по поляните и да говорим приказки, които може да станат, а може и да не станат, аз не съм такъв човек, аз съм човек на действието!
 
Илиана Беновска: Добре, и сега ще се върнем обратно към въпросите за коалицията и за намеренията на Борисов да управлява коалиционно, но искам нещо да изясня. Споменахте преди малко интервюто Ви по БТВ с Хекимян. То беше второто, първото беше при мен в „Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2, непосредствено след като си подадохте оставката. Второто беше месец и нещо по БТВ. Чух, че щели да Ви разглеждат на НС, поведението Ви, че сте ходил да давате тези две интервюта при мен и при Хекимян, вярно ли е?
 
Георги Гергов: Не ме интересува! Да разглеждат каквото искат. Аз съм длъжен като партиен член да кажа това, което мисля. А ,който ме чуе – чуе. Който не ме чуе – здраве!
 
Илиана Беновска: Но вярно ли е, че някой иска да разглежда нечии интервюта и току -виж утре се събудим и разглеждат и това интервю?
 
Георги Гергов: Чакам ги, да го разглеждат, ще им отговоря подобава!
 
Илиана Беновска: Като Цацаров – „Мога да се отбранявам, но мога и да нападам!”?
 
Георги Гергов: Аз всичко мога, или поне ще се постарая!
 
Илиана Беновска: Заканвате ли се нещо да се случи на конгрес на БСП следващия?
 
Георги Гергов: Не съм аз такъв човек и на никого не се заканвам! Просто на конгреса ще се случи това, което реши конгресът!
 
Илиана Беновска: Какво например?
 
Георги Гергов: Всичко може да реши, конгресът е висшият орган на партията! Ние не сме еднолична, ЕООД партия, ние сме голяма партия! С много лидери, с много личности. Направете дисекция на всички парламенти досега от самото начало. В началото целият елит, цялата интелигенция - колко професори имаме ние, едно 40% от парламентарната ни група беше учени хора!
 
Илиана Беновска: Добре, но най-съвременният ви проблем е, че много лидери имате, но пък електоратът ви е малко застаряващ!
 
Георги Гергов: Това не е проблем. Точно това ни изигра лошата шега.
 
Илиана Беновска: Кое?
 
Георги Гергов: Когато отидохме на личен избор ги нямаше основните играчи. Те бяха отстранени и по този начин от 2 милиона на 900 000.
 
Илиана Беновска: Кой ги отстрани?
 
Георги Гергов: Ръководството на партията. И аз включително бях тогава в ръководството на партията, и аз имам грехове и си ги признавам.
 
Илиана Беновска: Говорите за онова решение, което редуцира бройката мандати, който могат да бъдат в парламента и в ИБ?
 
Георги Гергов: Това беше най-голямата глупост.
 
Илиана Беновска: Защо?
 
Георги Гергов: Да си обезглавиш лидерите, офицерите, генералите в една битка. Добре, няма да водят листите, но те можеше да са в листите. Има преференции, това е мажоритарен вот, те трябваше да участват и трябваше  сега да са в парламента. Защото когато говори Янаки Стоилов, когато говори Мишо Миков - по основни въпроси, а ние сега гледаме точно закони. Имаме 16 закона подготвени. Не са пипнати. Поръчваме ги на юристи извън партията. Ние вече се нагледахме на така наречените експерти – правителството на Орешарски. Ние трябва да си създадем наши експерти.
 
Илиана Беновска: Сега един нов експерт юридически имате – Крум Зарков, който е един от активните бекграунд момчета зад Корнелия Нинова.
 
Георги Гергов: Крум Зарков е едно кадърно, можещо момче, малко му е множко това, което сме му възложили, но той ги поръчва тези неща на адвокати, които са извън партията. И мен това ме безпокои.
 
Илиана Беновска: Имат ли имена?
 
Георги Гергов: Имена имат, но сега не мога да цитирам.
 
Илиана Беновска: Знаете ли или ги криете?
 
Георги Гергов: Не ги крия! На последния пленум се съобщи, че има адвокат, който прави закона за корупцията. Това ни учуди. Няма как някой отвън да ни прави на нас закона! Ние си имаме експерти, имаме си достатъчно можещи хора. И вътре трябва да се работи това нещо.
 
Илиана Беновска: Вие, затова ли случайно или неслучайно в началото на разговора споменахте за „соросоиди” и така нататък, които се месят в политиката на БСП? Имате предвид някой от тези юристи ли, които гравитират около Сорос или около Лозан Панов?
 
Георги Гергов: Не, просто този юрист може да взима и от другаде пари, не само от нас. Затова е редно да се мине през обсъждане в партийните структури, навсякъде имаме юристи, да си каже всеки болката, вижданията по закона и тогава да се приеме на НС.
 
Илиана Беновска: Тоест моралното задължения и моралната отговорност Вие поставяте на първо място, а не плащането?
 
Георги Гергов: Абсолютно! Кой ще ни прави на нас предложенията за закони? Това са закони, приемем ли го, край!
 
Илиана Беновска: Добре и нагнетява ли се критична маса, ще използвам Вашия израз, който много хубав беше преди малко, че са“ обезглавени4 някои от знаковите лица на БСП и сега ще го добавя …Тези „конници без глава” не ги ли обединявате Вие около себе си, имайки ясен партиен, не само личен мотив, за да поправите малко реда в партията, който Корнелия Нинова внася?
 
Георги Гергов: Аз не ги виждам като „конници без глава”, нито себе си виждам като „конник без глава“. Какво прави Корнелия Нинова това си е нейна работа, тя си е председател.
 
Илиана Беновска: Е, как ще е нейна, тази партия не е ЕООД!
 
Георги Гергов: Тя си е председател, както виждаш законът го внесе да мине, пък не мина!
 
Илиана Беновска: Кой закон?
 
Георги Гергов: Този за корупцията, за който говорим. Не мина на НС. Може пак да се обсъжда и под сурдинка да мине някъде другаде да се внесе през парламентарната група, но ние си казахме забележките и ще държим на това нещо. Да, ние го искаме този закон, категорично го искаме, той е необходим!
 
Илиана Беновска: Но в друг вид ли?
 
Георги Гергов: Във вид, който е приемлив за нормалните хора. Извинявайте, но с анонимка? Аз пиша – Илиана Беновска едикакво си направила, но не пиша отдолу Георги Гергов! И те започват да те тормозят и да те проверяват.
 
Илиана Беновска: Е, не е точно така!
 
Георги Гергов: И след 5 години ти казват – извинявайте! Точно така е написано в нашия закон. И много други неща има вътре, които трябва да се пипнат. Ще ги пипнем и ще го направим.
 
Илиана Беновска: А имате ли партийни юристи, които са готови? Споменахте Мишо Миков, Янаки Стоилов.
 
Георги Гергов: Имаме много млади юристи вътре по самите структури.
 
Илиана Беновска: Но може ли някой да ги обедини, защо не го кажете силно на глас това? Казахте ли го на НС?
 
Георги Гергов: Ние го решихме, че така ще бъде. Че ще се направят работни групи и ще го обсъждаме по партийните централи.
 
Илиана Беновска: Защото чувам съмнения в гласа Ви, че това ще се случи не само на партийно, но и на професионално равнище.
 
Георги Гергов: Аз се нагледах в последната година на много неща, не мога да давам гаранция за нищо. Това е, което ме притеснява, другото всичко е както и да е! Какво да коментирам, аз не знам утре каква реакция ще бъде и кой как ще постъпи.
 
Илиана Беновска: Нещо отбягвате обаче да ми отговорите конкретно, първо ...
 
Георги Гергов: Какво трябва да направя?
 
Илиана Беновска: Вие имате един отворен конгрес, ако мога така да се изразя, извинете, ако съм неточна, и миналото ви заседание беше през 2017 г. февруари. Сега трябва да имате според мен и много журналисти през февруари 2018 г. Само че Корнелия Нинова ми каза, че можело да се разсрочи и до края на календарната 2018 г. Обяснете този парадокс!
 
Георги Гергов: Простичко и ясно, конгрес ще има когато реши НС! Може да има и до Нова година, може да има и до следващата Нова година. Това зависи всичко от НС. Като има въпроси, които трябва да ги решава конгресът, ще се свика конгрес.
 
Илиана Беновска: Кога ще се разбере и от кого има ли въпроси, които трябва да се решават на конгрес?
 
Георги Гергов: От партията, ние сме партия, в която има стъпаловидност!
 
Илиана Беновска: Много общо! Кой ще вдигне ръка на НС и ще каже – трябва да има конгрес?
 
Георги Гергов: В нашата партия такива хора колкото искаш има в НС! Няма съмнение, че ще има конгрес и той ще бъде, когато трябва!
 
Илиана Беновска: Кога трябва? По време на Европейското председателство на България ли?
 
Георги Гергов: Ами да, какво значение има, че имаме председателство в Европа? Ние си имаме партийни дела, които трябва да минат по етапен ред през конгреса. Така че ще го свикаме конгреса, но когато реши НС, това е моят отговор.
 
Илиана Беновска: Пак ми се изплъзнахте!
 
Георги Гергов: Научих се!
 
Илиана Беновска: Добре, ще разберем, явно не е времето за това. Връщам Ви към Борисов, казахте, че той не е имал желанието да управлява сам, а е искал коалиция. Виждате ли отражение на това си впечатление в сегашната му пробалканска политика, която той води за обединение на Балканите?
 
Георги Гергов: Борисов, аз съм го казвал много пъти, някои казват – ама той му се натяга! Борисов израсна и прави неща, които не ги правят неговите колеги на Балканите и като цяло в Европа. Разгръщането по отношение на всичко, което се прави като правителство, не може да се каже, че всичко, което се прави, е черно. Например сега сме на пловдивска територия. Погледнете нашия град – той се готви за столица на културата, чист е градът, спретнат, с много обекти строителство, с инфраструктура, с всичко. Пловдив стана един притегателен център за икономика, за бизнес. Виждате като влизате в Пловдив, това са предприятия, предприятия, предприятия. Подреден е градът. Само като си затвориш очите и се връщаш 10 години назад, ами беше ме срам!
 
Илиана Беновска: Каква е ролята на Пловдивския панаир? Много неща съм изчела и съм чула и не ми се преповтаря. Вие ми кажете как виждате Пловдивския панаир в момента като един обединителен център не само икономически, а и културно за града?
 
Георги Гергов: Пловдив не може без Пловдивския панаир. Пловдивският панаир е мястото, където 70% ще бъдат от мероприятията по време на културна столица. Няма как да се случи без панаира! Всички тези изложения, които ги правим, 48 изложения ...
 
Илиана Беновска: Борисов ще дойде ли да открие предстоящото изложение?
 
Георги Гергов: Така сме се разбрали, ние сме изпратили покани, те са потвърдили.
 
Илиана Беновска: На коя дата беше?
 
Георги Гергов: На 25 септември. Това е икономиката. Това не е моя работа аз да го откривам или който и да е.
 
Илиана Беновска: А ще поканите ли министъра на икономиката Емил Караниколов?
 
Георги Гергов: Да, разбира се. На панаира се вижда какво е свършило правителството на Бойко Борисов. Така че те са в най-добрата позиция да дойдат да си го открият и да обяснят какво са направили на хората. Тук минава целият бизнес, целият мозък на държавата по отношение на тези, които внасяме данъци в държавата. Защото този бюджет, който го имаме от 32-35 милиарда се събира от нас, от бизнеса, от българския и от чуждия бизнес. Това е отделна тема, няма да я коментирам, но в крайна сметка панаира е това средище, където се създават условия за бизнес. При 42 държави, които ще бъдат на есенния панаир си струва не само премиерът, но и целият кабинет да е там, защото там се отчита тяхната дейност, не моята. Аз съм го измил, лъснал, свети!
 
Илиана Беновска: Кое е радикалното, което не правят, а трябва да направят Борисов, Караниколов, Влади Горанов по отношение на икономиката и бизнеса.
 
Георги Гергов: Специално и тримата, които ги изброихте… значи министърът ми изглежда компетентен, министърът на икономиката, изглежда компетентен -  аз не го познавам лично. Обаче наблюдавам интервютата му. Бързо влезе в нещата и е запознат с материята. Може би от предшестващите работи. А Влади Горанов няма какво да коментирам. Може всичко да искаме, но ако няма здрав финансов министър, няма пари, няма нищо! Каквото и да ги критикувам, те имат пари. Ето, вчера 100 милиона за магистралите, навсякъде запушват всички дупки, справят се!
 
Илиана Беновска: Тоест, не им отправяте съвети и акъли?
 
Георги Гергов: Няма за какво да им давам съвети и акъли! Ние искаме властта, защото сме по-добри от тях, но просто не ни се дава шанс. Искаме шанс БСП да си изпълни програмата само тогава, когато сме във властта.
 
Илиана Беновска: Как ще влезете във властта? Марешки се опита, така наречения заместник-председател на Народното събрание ...
 
Георги Гергов: Моля Ви!
 
Илиана Беновска:... да ви въвлече в някакъв вот на недоверие - БСП и ДПС срещу ГЕРБ.
 
Георги Гергов: Вижте сега, Марешки си е Марешки! Той си събра вота, в парламента си е, големи амбиции имаше, видяхте колко му тегне кошницата. БСП не е половинчата или първична политическа сила. Това трябва да се обсъди, да мине през НС, трябва да се подготвим за един вот и тогава да го внесем. След като не е обсъждано в НС, значи няма да има вот докато не го обсъдим!
 
Илиана Беновска: Защо си позволява той да ви въвлича, някой не е ли говорил с него, как така става?
 
Георги Гергов: Аз не знам дали някой е говорил с него, но Ви казвам какъв е редът. Чакаме да видим.
 
Илиана Беновска: Добре, и за финал, ДПС пък каква роля трябва да изиграе то по отношение на това, което подчертавахте и като задача на Борисов, и като задача на БСП – пробългарска политика?
 
Георги Гергов: Аз мога да кажа твърдо, че това, което прави ДПС то е много по-българско от много други партии, които се именуват, че са български. Те винаги са заставали на здрава позиция и това се вижда от етническия въпрос въобще в държавата, те са градивни хора.
 
Илиана Беновска: И модела на Ахмед Доган за „задеността” и за търсенето на общите цели и идеи.
 
Георги Гергов: Той е патриот повече от много други, които се пишат за патриоти! Тъй че това е моята оценка за тях!
 
Илиана Беновска: Казах за финал, но още два въпроса, какво трябва да е отношението ни към Турция? Ердоган е обвиняем по почти всички въпроси, а Европа току се дърпа от него, току потвърждава, че ще продължаваме преговорите за присъединяване.
 
Георги Гергов: Това е много сложен въпрос. Нали виждаш – в един момент ще влиза Турция в ЕС, в другия момент ги спираме. Ще даваме тези 5 милиарда, няма да ги даваме. Общо взето това са политически въпроси на високо ниво и не мога да гадая какво ще се случи. Ще видим!
 
Илиана Беновска: Но тя е близка съседка, така че трябва да внимаваме!
 
Георги Гергов: Ние внимаваме, ние внимаваме и резултатът е налице.
 
Илиана Беновска: Знаете ли защо Ви питам, защото Борисов ходи два пъти в Турция, веднъж беше по време на старта на предизборната кампания на Радев, вторият път беше сега преди два месеца. И в двата случая нито Радев, нито БСП излязохте с позиция какво трябва да разговаря той с Ердоган и с Йълдъръм.
 
Георги Гергов: Аз не знам дали не сме излезли с позиция.
 
Илиана Беновска: Аз Ви казвам, защото съм питала и Радев, и Нинова, и двамата казваха – ще видим, Борисов да дойде да разкаже.
 
Георги Гергов: Значи въпросът е към Радев и Нинова, тях ги питайте!
 
Илиана Беновска: БСП не бива ли да имате позиция?
 
Георги Гергов: Разбира се, че по всички въпроси трябва да имаме позиция. Но защо нямаме позиция, нали знаеш, че тя се задава като задание и се решава. Не е зададено, не мога да го коментирам!
 
Илиана Беновска: Последно, почетен консул на Русия, пак подобен въпрос. Русия ту се сближава с Европа, ту се раздалечава, ту е в общност на симпатии, даже бих казала, между Путин и Тръмп, ту имат различия по отношение на различни огнища.
 
Георги Гергов: Без Русия не може! Те си го признаха и предния американски президент, и този президент, и в Европа. Без Русия не може и по отношение на борбата с тероризма, и по отношение на икономиката. Виждате какво се случва по отношение на най-елементарните неща. Спираме ви доматите, ами Азербайджан вкарва домати. Какво се случва с фермерите, които произвеждат домати и краставици, ами фалират в Европа. Хайде, тук ще вдигнем малко педала. По всички въпроси си има решения, защото Русия е голяма, мощна държава и без нея не може!
 
Илиана Беновска: И хайде да стане накрая по-весело, в едно тъжно интервю, сравнително, в което си дадохте оставката от ИБ Ви попитах коя е любимата Ви песен. Вие казахте „Не остарявай любов”. Тук пък Ви видяхме как пеете „Моя страна” с пълно гърло.
 
Георги Гергов: Това е песента на нашата партия! Ние Емил Димитров всички го обичаме и го уважаваме и няма как! Онази песен не подхожда за това мероприятие, така че днес „Моя страна”, за България, за нашата България!
 
Илиана Беновска: Аз се сетих за една песен, с която сме израснали – „9-ти септември, о ден на кипеж, на гняв на народа потискан с кръв”, помните ли я?
 
Георги Гергов: Не си я спомням, но сэм я слушал…не й знам текста, аз съм слаб в тази посока.
 
Илиана Беновска: А редно ли е такива песни да съществуват и въобще този празник да съществува? Знаете, че онзи ден се събраха в Талин 8 държави от бивши соцлагер – Литва, Латвия, Естония, Чехия, Словакия, Унгария и някого изпускам, които поискаха да се създаде международен съд за извършеното по време на комунистическите режими?
 
Георги Гергов: 9-ти септември за мен е един светъл празник, семейството ни е такова, свързано. И не искам да съдя никой и да давам оценки, но в крайна сметка всеки има право на избор, нали сме демокрация! Тези, които уважаваме този празник, виждаш, поляната е пълна, всички съмишленици сме тук. Които не го уважават си е тяхна работа. Но паметниците и паметта са нещото, което държи нашата партия жива. Само тогава ще имаме бъдеще, само тогава, когато си държим на историята, на това, което са направили нашите бащи и нашите деди, ние можем да гледаме напред! Не са клишета, а това е голата истина. Къща не се прави на пясък, а трябва да има здрава основа, а в нашата партия ние имаме здрава основа!
 
Илиана Беновска: На?
 
Георги Гергов: На всичко това, което се случва. Аз го казах, БСП е отговорна партия, тя не може да взима половинчати решения на коляно. Някой си бил казал едикакво си. Не, така не става! Има си органи и ние трябва да се съобразяваме с техните решения.
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви за това! Финалът е наистина, че разбрахме, че Георги Гергов ще работи за цялостна, устойчива и здрава политика на БСП.
 
Георги Гергов: Абсолютно!
 
Илиана Беновска: Свързана с България?
 
Георги Гергов: Преди всичко България!
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви още веднъж!
 
Георги Гергов: Моля!