Има друг модел за прякото участие в държавата и местно самоуправление на българските граждани. И той е анти на тази система, в която решенията се взимат от много малък кръг хора, които се избират от народа.

Предложението идва от Георги Неделчев и ПП "Български съюз за директна демокрация", който участва на предсрочните изборите - 2024, с тази идея. Според него с два клика на мишката се постига ефективно управление в законодателната власт.

В подкаста на "БЛИЦ - власт" той обясни защо европейския модел за демокрация, който е близо на 180 години, успешно се прилага с допитване до народа.

Има своите предимства и в бедна страна като България, справка историята. Американците също са черпили от него, но са го изкривили. Докато в Швейцария виждаме резултати и до днес.

"Хората да решават за политиката е важно, а у нас е точно обратното. Затова се въвеждат диктаторски модели на управление. А с Прехода не дойде демокрацията както очаквахме. Днешната е олигархия с партокрация".

Георги Неделчев припомня думите на Васил Левски " свобода и чиста република" - според него това е разбиране за демокрация, което подробно развива в подкаста на БЛИЦ.

Бащите на конституцията запазиха чл. 1 ал. 2  -  властта произтича от народа.

А не както е сега решенията да се калкулират от много малък кръг. Промяната е заложена в друг закон, които е непокътнат от депутатите в парламента.

Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местно самоуправление – по мнението на Георги Неделчев, се използва от политиците за техен ПР.

Не може да се се задава противозаконен въпрос. Рано или късно народът трябва да се произнесе, какво мисли и за участието ни в съюзи като НАТО и ЕС.

В България има проведен успешен референдум - " Съд на виновните за националната катастрофа". Проведен е от БЗНС. Реваншиските настроения са изразени в трагичната съдба на нейния лидер.

Има механизъм, на който Георги Неделчев се спира подробно във видеото. Що е то обратен референдум – ако се галасува закон, който е в противоречие с позицията хората, или политиците са излъгали за пореден път.

Може да бъде променен с пряко допитване до хората и да бъде върнат, за да е отразена тяхната воля.

Всеки с претенция да бъде изразител на българските граждани и тяхното доверие, може да подбере въпрос, който няма да падне в Конституционния съд. Това е първа стъпка на всеки отговорен държавник.

"Провалиха подписката за референдума свързан с въвеждане на еврото и го убиха, както се убива банка с вестник. Отказът от паричен суверенитет е закопаване на държавността". 

Гласът не подкрепям никого отива директно в кофата – не обслужва нито старата , нито новата система. Не си хвърляйте гласа на боклука –въведоха в интегралната бюлетина това квадратче, за да се обере протесният вот и да се изхвърли от уравнението.

Цялото видео в подкаста "БЛИЦ - власт".

Купуването и продаването на гласове е престъпление!