Българските политици днес нямаме стратегическо мислене - обикновено мислим с хоризонт до края на мандата, а сега вече мислим с хоризонт до предстоящите избори т.е. един месец напред. Това е много жалко - тъжно е, коментира пред журналисти в Плевен тази вечер президентът /2002-2012/ Георги Първанов.

Напрежението е нещо естествено за политическия процес - друг е въпросът, че аз помня едни времена, едни периоди, когато това бе идейно напрежение, в него имаше политически дебат, понякога и много остър, поясни той.

"Сега нещата са много персонифицирани, принизени са много. Този политически дебат, тази конфронтация е израз на безсилието на определени политически формации, на определени лидери. Моята теза винаги е била, че някой, когато не може да прави управление и политика, започва да се конфронтира, да сее омраза и така стигаме до това, което виждаме", отбеляза Георги Първанов.

На друг въпрос бе категоричен, че не се наема да прогнозира за предстоящите избори "дали ще са начало или край". Днес не можем да говорим за политическа криза, но не съм оптимист, признавам, изтъкна Първанов.

По отношение на изборите, той посочи, че е заявил ясно, че ще помага в създаването, развитието и в успеха на формиращата се лява коалиция. "Достатъчно голяма, за да може да има един добър успех на предстоящите избори и левицата да стане един от стълбовете на едно бъдещо управление. Не казвам единствена. Може да бъде незаобиколим фактор, след това, което предстои на 11 юли", подчерта той.

Президентът /2002-2012/ Георги Първанов представи тази вечер в Плевен новата си книга "Пътуване към паметта. Разкази за политиката" в залата на областната администрация.