Георги Свиленски, зам.- председател на ПГ на БСП за България, в разговор с Илина Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

Конгресът на ГЕРБ

Георги Свиленски стъпи в мината на Илиана Беновска, която е подарък от депутата Емил Димитров-Ревизоро от Обединени патриоти. Водещата се пошегува, че патриотите и ГЕРБ залагат мини на БСП и попита Свиленски за анализ на 4-тия конгрес на ГЕРБ. Беновска попита имат ли БСП отговор на предложението на Борисов към Нинова за промени в конституцията, според които загубилите избори да имат право на всеки шест месеца да искат нови избори срещу 50 милиона. “Досегашните предсрочни избори не бяха по искане на опозицията, а той подаваше оставка. Хайде, Борисов да бъде така добър да плати два пъти по 50 милиона на бюджета и тогава да предлага промяна в конституцията. След като ни спряха да говорим, забраниха ни да изказваме собствено мнение, след като забраниха на председателя на парламентарната група да говори от парламентарната трибуна, сега виждаме опит за забрана да се искат предсрочни избори”, отговори Георги Свиленски. Той каза още, че хората са се борили за свобода и демокрация, за да могат по всяко време да свалят управляващите. “Г-н Борисов ако го е страх от избори да не подава оставка, ако е силен и има убеденост, че може да управлява и има подкрепа, да поиска вот на доверие още тази седмица”, предложи Свиленски. Така Борисов ще затвори устата на опозицията.

Вотът на недоверие

Георги Свиленски призна, че чисто математически вотът на недоверие на БСП и ДПС няма да успее без гласовете на Воля, но така българският народ ще разбере какви хора го управляват. “Не е вярно, че БСП в София е продала 150 детски градини, както и Вие посочихте в анонса си, че БСП не е управлява София от 27 години. Е как тогава сме продали тези детски градини?! Аз ще му кажа кой. Продадоха София и детските градини общинските фирми, тези хора, с които Борисов остави да бъдат зам.-кметове на него и на Фандъкова. Тези хора, с които преди две години той управляваше България – Реформаторски блок”, разгневи се Свиленски. С подкрепата на тези хора и гласове Борисов стана кмет.

Алтернатива на БСП

ГЕРБ не казаха какво предлагат и какво ще правят оттук-нататък. Когато БСП вика премиера Борисов в парламента, той не идва и не дава отговори. “Това, което го виждат българите на конгреса с 3D, 4D измерение, те ГЕРБ живеят в техен свят. Елате утре да се разходим по бул. “Дондуков” да видим за какво са похарчени вашите пари. Обидно е да казваш там едни 100 човека протестират. Бяхме поне 500 души”, посочи Георги Свиленски. Машината за избори на  БСП е винаги готова. Ще намерим човек, на който хората ще повярват и спечели София, както Румен Радев спечели България, заяви Свиленски.

Коалиция ГЕРБ-БСП?

“Аз ли поканих Нинова за председател на Народното събрание, аз ли поканих Деница Златева за вицепремиер. Това какво е, ако не коалиция”, отговори Свиленски на декларацията на ГЕРБ, че никога няма да направят коалиция с БСП. Свиленски попита защо в тази декларация ги няма ДПС. Целта на вота на недоврие на БСП и ДПС е сваляне на правителството заради корупция в управлението. Предстои тази седмица втори кръг от преговори за уточняване на дата на вота и конкретна тема. Вотът няма да бъде за цялостна политика, за да не бетонира опозицията управлението в следващите шест месеца.

Санкциите срещу Русия

“Някои искат да обичаме Русия тайно”, Беновска цитира изказване на Георги Гергов и попита Свиленски за позицията на БСП за санкциите срещу Русия.

НС на БСП има позиция за санкциите срещу Русия. Против сме санкциите. Ще има национално кампания срещу санкциите. БСП е дала сигнал към всички български граждани, които обичат Русия, заяви Георги Свиленски в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 26 ноември 2017 година.