„Подкрепяме кабинет с министър-председател Асен Василев. Ние участваме в това управление от самото създаване с ясен мандат и ясна подкрепа към правителството, което беше създадено.

Имаме такъв мандат и за сегашното правителство, което предстои да бъде сформирано, с ясни приоритети- 4 краткосрочни и 5 дългосрочни мерки, в които влизат приемането на бюджета за 22-ра година, актуализацията, подготовката и приемането на бюджета за 23-та година, 20-те закона, които трябва да дадат възможност на Плана за възстановяване и устойчивост и съответно.

Дългосрочните са ни традиционно социалната политика, здравната политика, образованието, т.е. все теми, върху които БСП е работила последователно. И сега с тази програма за 6 месеца се надяваме те да влязат конкретно разписани със срокове.“

Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на БНТ.

„Наложи се да излезем от преговорите заради това действие на премиера Кирил Петков, което за мен бе абсолютно излишно и нашето условие, че ние няма как да подкрепим нов кабинет с премиер Кирил Петков при това действие, което се случи.

Факт е, че това граничи с действия, които не отговарят на дипломатическите приоми, хората, които трябва да бъдат изгонени са посочени по неясен принцип, дадена е бройката без да се каже какво се е случило и в крайна сметка всички виждаме докъде ще стигне това нещо“, каза още председателят на парламентарната група на „БСП за България” и подчерта, че изгонването на руските дипломати ще се отрази тежко върху българските интереси, които в момента са застрашени.

По думите на Свиленски, ако самото решение трябва да бъде въвеждане на някаква реципрочност тогава подходите са съвсем други и не тези, които за 24 часа се казва да бъде напусната държавата.

„Информацията е конфиденциална, но всички, които са запознати с начина,  по който са избрани 70-те човека за изгонване знаят, че той не е правилен. Когато е поставена бройка и се търсят поводи да бъде тя достигната, това вече е проблем“, допълни той.

„Ясно е кой е започнал войната и кой е дал повода, но няма нужда да се връщаме към този разговор. Факт е обаче, че с действията си в момента външното министерство уронва престижа и авторитета на България. Затова и днес сме внесли предложение в Народното събрание да бъдат преразгледани двете ноти.

Да се види наистина това ли са хората, какво са направили и знам, че противоречи на дипломатическите действия, но да бъдат отменени тези ноти. Защото, когато си направил един срамен акт не е срамно да го поправиш. По-срамното е, когато грешка я поправяш с нова грешка“, обясни социалистът за напрежението около отзоваването на руските дипломатически лица

Според Свиленски консултациите са съществен елемент, който е заложен в Конституцията и те няма как да бъдат направени по команда и за 2 часа. „В 09:45 ч. в понеделник куриера на президентството донесе в парламентарната стая поканата за консултации. Имаше заседание на бюджетна комисия, а за нас бюджета е приоритет и ние активно участвахме, тъй като всички тези неща, за които говорихме трябваше да бъдат приети“, обясни той.

„Президентът и президентската институция показаха, че на тези консултации не държат резултатът да бъде излъчване на правителство, а целят бързо претупване на консултациите за по-скорошно стартиране на служебен кабинет и влизане на президентската администрация в изпълнителната власт.“, заяви Свиленски относно намеренията на Дондуков 2.

Той коментира и спекулациите на президентската институция, които някъде по Фейсбук или в медиите пускат изрезки от документи за износ. „Стана ясно, че нито е имало пренасочване на оръжия към Украйна, нито по времето на Нинова е давано нещо, нито Министерство на икономиката и индустрията е подписвало нещо. Вчера Корнелия Нинова за пореден път в парламента каза- оръжие за Украйна не е изнасяно“, обобщи депутатът от левицата.

В заключение Георги Свиленски поясни, че наистина за първи път от 30 години в новата ни история бюджет се приема с толкова много гласове. „Това показа, че едно правителство, което само преди седмица беше свалено с 123 гласа, само за една седмица успя да си уреди подкрепа от 230 народни представители, които успяха да подкрепят бюджета на държавата, внесен от правителството.

Това не се е случвало досега, защото и управляващите се вслушаха в опозицията, което също не се бе случвало до момента. Едно време управляващите внасяха бюджети и си ги гласуваха по команда без да се интересуват от мнението на опозицията.

Съобразихме се и подкрепихме всяко едно предложение, което дава по-високи доходи на учители, университетски преподаватели, на музеи, библиотеки, земеделски производители“, завърши той.