Пленумът на БСП вчера беше последствие от конгреса, който беше преди две седмици. По устав председателят на партията си избира екипа, с който работи. Корнелия Нинова се възползва от това свое право. Това коментира в сутрешния блок на bTV Георги Свиленски, който вчера беше приет за член на Изпълнителното бюро на партията.
 
Както БЛИЦ съобщи, БСП изключи от ръководството си Валери Жаблянов, но пък увеличи броя на хората в Изпълнителното бюро на пленума си тази неделя. Седем нови членове ще има Изпълнителното бюро. Сред тях Весела Лечева, Асен Гагаузов и Георги Свиленски. Бюрото ще е от 21 души.
 
Решението за кадровите промени в Изпълнителното бюро на БСП са в резултат от Пленума на БСП. Трябваше да се случат промени в управлението на партията в Изпълнителното бюро, в политиките и хората, които ще ги провеждат, с оглед на предстоящите местни избори, посочи Свиленски.
 
Изборът му за член на Изпълнителното бюро на БСП, Свиленски коментира така: „Това не е награда, а отговорност”.
 
След резултатите на партията на изборите за евродепутати, Георги Свиленски подаде оставка като председател на предизборния щаб.
 
„Оставката е акт на отговорност, когато си поел някакви ангажименти, но не си ги изпълнил“, обясни той.
 
Повод за смяната на Валери Жаблянов бе липсата на екипност, не се е постарал достатъчно, за да подготви доклада за Конгреса, за недобра работа на Комисията за програмно развитие на партията, третата причина е свързана с неговото отсъствието от заседанието на ПАСЕ, където са взети важни решения, обясни Свиленски.
 
Той посочи още, че на пленума са отхвърлени всички спекулации, че липсват финанси от касата на БСП. „Няма никакви проблеми. Касата не е пълна и не трябва да бъде пълна. Със субсидията си БСП изпълнява определена дейност“, коментира Свиленски.