Ние твърдим, че автомагистрала „Хемус“ трябва да е приоритет. Противници сме на пилеенето на отпуснатите средства, както и че това се прави скрито от българското общество. Това заяви зам.–председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Като пример за това той даде многобройните откази от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и от „Автомагистрали“ ЕАД, които отказват да предоставят договорите за изпълнение на строителството на пътищата, както на народните представители, така и на медиите. „Милиард и 300 милиона не са на Борисов и Горанов, а са на всеки един български гражданин. Всеки българин има право да се интересува- как ще бъдат изразходвани тези средства и за какво ще бъдат похарчени“, коментира Свиленски.

„Ако тези хора не бъдат отстранени от властта, контрол върху дейността няма как да се осъществи. Контролът става ясен след като хората катастрофират върху тези пътища. Пътища, построени от ГЕРБ, отнемат човешки животи. Вече 6 месеца властта отказва да се направи независима проверка. Фактът, че отказват толкова време показва, че тези хора имат притеснения и знаят, че ще бъдат заловени“- изтъкна Георги Свиленски.

Той изрази опасения- дали Автомагистрали имат необходимия технически и физически капацитет да изпълняват такъв проект, като и че отново няма яснота дали ще наемат подизпълнители.

„Ако ще правят магистрали като Марица, Тракия и Струма- по-добре да не правят нищо. След това трябва някой да ги ремонтира. Ако се правят настилки като край Своге, по-добре да не правят нищо, защото загиват хора“, изтъкна Свиленски.

Според него това правителство е компрометирано. „Фактът, че Борисов отново започна да прави копки, показва, че безизходицата при ГЕРБ е пълна“, категоричен бе той, като констатира, че тази първа копка се прави, само защото скоро има избори.