Прекалено много се забави президентът, и Борисов, и първата сила, която има отговорността да предложи премиер и кабинет, тъй като мина повече от месец от изборите. Това коментира пред БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски.

По думите му този месец е загубено време за България, защото нищо не е договорено или постигнато. Припомни, че и в предишния парламент са организирани срещи между парламентарните групи, които не са довели до резултат.

"Отговорността е в първия и втория - те са партиите, които са едно и също, които ги свързват еднакви ценности и би трябвало да излъчат кабинет, това очакват и българските граждани".

БСП е отговорна партия и ще вземе своето решение, когато ѝ дойде редът да го взима, заяви той. И определи като бягане от отговорност предложението на ГЕРБ да обявят име на премиер и да оставят "празни кутийки" за министерствата.

Името на Мария Габриел излезе от медиите, няма как да коментирам нещо, което може би и самият Бойко Борисов не знае, заяви Свиленски.

"Той иска да хвърли името на премиера утре пред медиите и до следващия понеделник, когато трябва да получи мандата, той да носи отговорност по съставянето на кабинет и Борисов да се скрие вероятно. Според мен това му е целта".

За БСП за важни приоритетите, решенията, които правителството ще взима и политиките, които ще води. По думите на Свиленски имат съгласие с ГЕРБ по някои теми, но за други не са чули мнението им: "Не чухме какво е мнението им по темата с Украйна. Ние там имаме ясна позиция - не може правителството да продължи да изпраща военна помощ.

Има и други неща - по социалната политика. Очакваме тези разговори наистина да се проведат, но в истинския смисъл, а не протоколни срещи".

Пред БСП няма дилема "Борисов или Радев" - дилемата им е "моделът Борисов, който беше наследен от модела Радев в управлението", коментира депутатът. Според него служебните правителства трябва да управляват не повече от два-три месеца.

"Това е рушене на парламентаризма, рушене на демокрацията. Но за това сме виновни и ние, сегашните народни представители, които не вземаме мерки, за да бъде избрано редовно правителство".

Борисов трябва да каже какво иска, но и до ден днешен не го е казал и бави парламентарната рулетка, смята Свиленски. Заяви, че е "умерен оптимист" за съставянето на кабинет.

Приоритетите на БСП са 850 лв. минимална заплата от първи юли т.г., както и през втората година майчинство да се получава това възнаграждение. Предлагат още еднократна помощ от 380 лв. за първия учебен ден за всяко дете. Внесли са и предложения за промяна на наказанията на пияни и дрогирани шофьори, както и за каналджии на мигранти, посочи социалистът.

Георги Свиленски заяви още, че ако 49-ият парламент не излъчи правителство, не трябва да приема и бюджет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук