Служебното правителство не плаща на фирмите, които са сключили договори за саниране. Това ще забави изпълнението на програмата – част от сградите може да останат недовършени, докато държавата не възобнови ритмичното плащане по програмата, предупреди на извънредна пресконференция в Бургас бившият зам.-министър на енергетиката и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ Жечо Станков, цитиран от Флагман.
Той изтъкна, че програмата е изключително успешна и трябва да се продължи, защото, от една страна, дава тласък на българската икономика, а от друга – сваля драстично сметките за ток на хиляди български семейства. Разходите падат от 40 до 55 %, подчерта бившият зам.-министър на енергетиката.

Според него много по-логично е държавата да изпълнява тази програма, отколкото да строи нови реактори на ядрена централа или изпълнява други големи енергийни проекти от т.нар. Голям шлем. 

„Общият брой енергия, който ще бъде спестен с инвестираните 2 млрд. лева в саниране, е 750 mw – като мощност това отговаря на капацитета на ¾  от единия реактор на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта Жечо Станков.

Бургаска област е лидер с 12 % от сключените договори на територията на страната, допълни още той. В цифри: има подписани 236 договора в региона, 187 от тях са в Община Бургас, 17 сгради в региона са завършени, а останалите са в процедура. При завършването им ще бъдат санирани жилищата на 40 хил. бургазлии.
 
12 % от средствата за саниране са постъпили в Бургаска област, изтъкна днес бившият зам. енергиен министър Жечо Станков

„Програмата за енергийна ефективност трябва да продължи“, каза от своя страна Иван Гаврилов, едно от новите лица в листата на ГЕРБ за Бургас - уважаван икономист, магистър по финансов и здравен мениджмънт. Той изтъкна четири аргумента за продължаване на програмата:

„Икономически – чрез осигуряване на трудова заетост в различни сектори на икономиката, социален – намаляване на сметките за топлоенергия, фискален – приходите на външните изпълнители се връщат под формата на преки и косвени данъци в централния бюджет и екологичен – намаляват се вредните емисии“.

Гаврилов подчерта, че на базата на всички тези аргументи предният парламент и изпълнителната власт са взели решение тази програма да продължи. По думите му активното участие на бургазлии в националната програма е доказателство, че тя е добра за обществото.