"След сглобените акции (задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова - б.р.) на изпълнителната власт не виждаме друг начин, освен да сме непримирима опозиция. Една непримирима опозиция се бори за промяна в модела на управление, а в демокрациите това става става през избори".

Това каза пред БНР Росен Желязков, депутат от ГЕРБ-СДС, бивш министър на транспорта.

Той подчерта, че темата за внасяне на вот на недоверие на кабинета "Петков" още не е обсъждана, а ГЕРБ са заявили посоката към избори още на Националното си събрание:

"Виждаме, че в момента управляващата коалиция се крепи на пазенето на феодалните владения, които всяка от партиите или движенията са овладели и управляват".

По думите на Желязков през 12-те години на управлението си ГЕРБ е показал, че може да се справя с кризи.

Депутатът припомни и предложението на неговата партия за налагане на мораториум върху цените на електроенергията за битовите потребители:

"Управляващите приеха нашето предложение и сега си мисля, че тихо ни благодарят за това, че сме го направили. Нашата конструктивност в началото намери един-единствен отговор - жестока политическа атака. ...

Управляващите ни го представиха като борба с корупцията. Когато има борба за законност, а това се извършва с незаконни действия, имаме само подкрепа от агитките. Наблюдавахме в цялата акция някакво желание за мъст или удовлетворение на желанието на хора, които искат да видят Борисов унизен, но това не е пътят към правовата държава".

Росен Желязков изтъкна, че ГЕРБ не се гордее с "подобни действия", извършвани в мандата на правителствата на Бойко Борисов, и подчерта, че това не бива да е "индулгенция за бъдещи подобни прояви и не е оправдание за тях".

ГЕРБ ще подкрепи предложение за конкретна помощ за Украйна, ако такова бъде внесено от управляващото мнозинство, обяви депутатът и уточни, че това е начинът, по който България участва в ЕС и НАТО, "с конкретика, а не просто с декларации, че сме част от отбора".

"Инфраструктурата на "Балкански поток" е изключително важна. България е транзитна страна и ще продължи да бъде значим фактор и след края на войната в Украйна", заяви Желязков.

Според него трябва да се отчита приносът на ГЕРБ за започването на изграждането на газовата връзка с Гърция, вместо да се отправят обвинения, че все още не е завършена.