Въпросът с пенсиите е единствената бариера пред съставяне на общо правителство между ГЕРБ и Обединени патриоти, научи БЛИЦ.
От най-голямата партия твърдо се противопоставят на предложението на националистите за механизма и сроковете за увеличение на пенсиите.

Партията на Борисов е дала да се разбере, че патриотите първо трябва да осъзнаят, че в момента в бюджета няма необходимите средства за незабавното увеличение на пенсиите, което бе една от основните тези на патриотите по време на предизборната им кампания.

Очаква се тази пречка да бъде преодоляна в близките дни, още повече като се има предвид, че в преговорния екип участва топфинансистът от ГЕРБ Владислав Горанов, който умее да убеждава с числови аргументи.

И двете формации са се обединили около номинацията на Бойко Борисов за министър-председател. В бъдещия кабинет патриотите ще получат най-малко 4 министерски кресла, като едно от тях ще бъде съпроводено с длъжността на вицепремиер.

Около коалицията се ослушва и Веселин Марешки. Бизнесменът и собственик на верига аптеки и бензиностанции опипва почвата за потенциалното си участие във властта, въпреки скромното си парламентарно присъствие от едва 12 депутати.

Очаква се до Великден България да има съгласие за правителство.

Ивайло КРАЧУНОВ