Депутатката и председател на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова свиква заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заради разразилия се скандал за полицейски произвол и насилие след протеста срещу БФС в четвъртък (16 ноември).

Ето какво пише тя в профила си в социалната мрежа:

"На 22.11 /сряда/ от 14.30, свиквам извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за изслушване на министъра на вътрешните работи, на главния секретар на МВР, на заместник-главния секретар на МВР, директора на главна дирекция "Национална полиция", директора на СДВР, директора на главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и директора на дирекция "Инспекторат" във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г."

БЛИЦ припомня, че след протеста в социалната мрежа се появиха кадри, на които се вижда полицейско насилие над протестиращи, проявяващи агресия по време на мероприятието. Към момента е образувана проверка, резултатите от която се очакват да бъдат оповестени в рамките на днешния ден. 

Междувременно се заговори и за оставката на шефа на МВР по две причини - първата е, че по време на протеста е бил на кино, а втората, че на следващия ден е оценил събитията от изминалата нощ като нормални, без да споменава, че има съмнение за превишаване на правомощията от страна на униформени служители. 

Самият премиер акад. Николай Денков призна, че в зависимост от реакцията на вътрешния министър след проверката ще прецени дали да не му поиска оставката. Министър-председателят дори призна, че е склонен да се оттегли от правителството, ако Стоянов не осъди категорично акта на насилие.

Против оставката на Стоянов се обявиха от ГЕРБ и ДПС, докато пък ПП-ДБ са категорични, че главата му трябва да падне - теза изразена и във вторник лично от Кирил Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук