Сигнал за сериозно нарушение на изборното законодателство са подали в ОИК – Бургас от партия ГЕРБ.

Нередността е забелязана от гласоподавателка, която е упражнила правото си на вот в ОУ „Братя Миладинови“ – Бургас. Жената е сигнализирала за нередността, като е изпратила писмо в служебния имейл на партията.

„Нарушението се състои в това, че в паравана за гласуване е поставена бюлетина за кмет на община, на която е изписано „образец“, но едновременно с това е зачертано квадратчето на кандидата за кмет на община Бургас от ПП Средна европейска класа Константин Бачийски“, посочват от ГЕРБ.

От партията настояват пред ОИК – Бургас да се направи проверка на случая и да се вземат мерки за прекратяване на незаконните действия.

Жалба за изборно нарушение при провеждане на Местни избори 2023 г. депозира в ОИК Хасково и областният координатор на ГЕРБ Хасково Делян Добрев. Нарушението е допуснато от ПП „Ние идваме“.

Въпросната партия е разположила агитационни материали /транспарант/ с името на партия „Ние идваме“ и номера на бюлетината на по-малко от 50м. от избирателна секция №263400006 в Хасково, ул.“Клокотница“№9 - нарушение на чл.184, ал.1 от ИК.

Общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора внесе сигнал в Общинската избирателна комисия. В него се казва: „Д-р Кирил Георгиев се явява като кандидат за общински съветник от местна коалиция „Земеделски народен съюз“, а съпругата му Лидия Георгиева е член на СИК № 128 в Стара Загора.
В случая е налице несъвместимост, по смисъла на чл. 96, във вр. с чл. 66, ал. 1, т. 1, предложение второ – „съпруг на кандидат“ от Изборния кодекс за заемане на длъжността член на СИК.“

Нарушава се и принципът на самостоятелност и безпристрастност на длъжностното лице, ангажирано в изборния процес, при което и съгласно чл. 10, ал. 2 от АПК, то не може да участва в производството, след като е очевидно заинтересовано от неговия изхода.

В сигнала се настоява за отстраняване на Лидия Георгиева като член на СИК.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук