За нас това са местни избори. Това не е национална политическа интрига. Това каза на пресконференция членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев.

Интересуваме се от проблемите, възможностите, целите, предизвикателствата на хората, които живеят в българските общини. Не се опитваме да променим политическата конюнктура, да правим революция или контрареволюция, интересува ни най-добрите кандидати за кметове и общински съветници да заемат местата си, заяви Дончев.

На тeзи избори се явяваме с ясна политическа физиономия, ясно е към коя политическа сила имат принадлежности кандидатите ни. Защото присъствието към дадена политическа сила е ясно кой може да ти търси отговорност, ако нарушиш доверието на гражданите, посочи членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Местната власт е най-близо до хората, затова ние искаме да затвърдим своето присъствие във всички 266 общини, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Към тези избори подходихме много отговорно, с допитвания към гражданите какъв трябва да бъде обликът на кмнета и на общинските съветници. Издигнахме кандидати в почти всички общини.

Амбицията ни беше да привлечем сериозно гражданско присъствие и за това говори 30%-то обновление на листите ни. Вече имаме и спечелени общини – община Симитлица, където има само един кандидат – на ГЕРБ, подкрепен от инициативен комитет, и община Войница, където също има само един кандидат – на ГЕРБ.

Нашето участие в изборите не е самоцел за постигане на власт, а то трябва да даде отговор дали хората по места споделят политиката на ГЕРБ. Ние има какво да направим и занапред. Търсим това, което обединява хората, а не това, което ги разделя, каза Даниела Дариткова.

За пореден път ГЕРБ показа отговорност към изборите – навсякъде имаме листи и те са пълни, за разлика от опонентите ни от БСП, чиито листи на много места са непълни, посочи депутатът от ГЕРБ и председател на Народното събрание Цвета Караянчева.

В смесените райони ГЕРБ има пълни листи и ясни кандидати, а в тези райони ДПС изключително много натиска и уволнява кандидати на ГЕРБ. Въпреки всичко битката ни е за по-добрия живот на хората.

Учудвам се на някои политици, които казват, че битката в смесените райони е предизвестена и ДПС ще спечели лесно там. Няма такова нещо. Битката трябва да се води на политическата сцена с аргументи, а не с натиск, подчерта Караянчева.

Имаме ясното намерение да вопдим позитивина кампания. Не очаквайте от нашите кандати да ползва технология на обругваване. Това е технология на слабите, добави Дончев.

Ние имаме конкретни цели за всяко населено място. Предвид факта, че влизаме с най-големия и подготвен отбор, при нас няма фокусници и чародеи – всяко нещо е разписано как ще се случи. Кампанията ни ще бъде скромна, в рамките на субсидията.

Опитваме се да се вместим в реалностите на доста по-ниската субсидия. Изборите ще свършат, емоциите ще спаднат и ще дойде време да се върши работата. Извън политическите емоции, ние имаме няколко много сериозни теми.

Ние няма да си сменяме физиономията, няма да твърдим, че всеки път сме различни, ще продължим с това, което ни е запазена марка – привличане на инвестиции, бизнес инфраструктура, то дори трябва да бъде разширено.

Трябва да се работи усилено и по демографската тема – тя зависи от всички, заяви членът ан Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Влизаме в изборите със заявката за дясно, прагматично управление, управление, което не трупа дългове и носи конкретни, измерими резултати за хората. Всички изисквания – професионализъм, опит са важни, но най-важно е кандидатите за кметове и общински съветници да са представители на хората, да следят администрацията да работи само в интерес на хората, каза още Томислав Дончев.