Германия няма да остави без отговор изгонването на своя дипломат от Русия. Това обяви германският външен министър Хайко Маас.

Русия обяви решението си за трима европейски дипломати.

Маас заяви, че изгонването на дипломати обтяга още повече двустранните отношения. Посочва се, че германският дипломат не е нарушил Виенската конвенция.

Очакват се обяснения от руска страната. Вероятно предстоят дипломатически разговори. Германски експерти разглеждат въпроса.

По-рано стана известно, че Русия е изгонила трима дипломати от страни-членки на Европейския съюз. За персона нон грата са били обявени служители на мисии на Германия, Полша и Швеция. Имената и длъжностите на работещите в мисиите не са били съобщени.

Москва е обявила  за нежелано присъствието на тримата дипломати заради тяхно предполагаемо участие в неразрешени акции в подкрепа на Алексей Навални. 

Опонентът на руската власт е получи ефективна присъда от московски съд на 2 февруари  2021 г. Още преди началото на заседанието силите на реда са започнали масови арести на поддръжници на Навални.

Задържанията са били мотивирани с аргумента, че акциите не са били разрешени от местните власти.

След обявяването на решението на магистратите ЕС, Великобритания и САЩ са призовали за освобождаването на опозиционера и разследване на действията на служителите от силовите ведомства.

"Такива и подобни изяви са координиран опит за пряка намека във вътрешните работи на Руската федерация", са отговорили от външното министерството на Москва.

"На 5 февруари 2021 г. в Министерството на външните работи на Руската федерация са били привикани ръководителите на посолствата на Федерална република Германия, Кралство Швеция и Република Полша", това са съобщили по-късно в петък от външнополитическата централа.