Преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС трябва да започнат, Германия ще продължи активно да се застъпва за това. Това заяви германската министърка за Европа Анна Люрман на днешна обща пресконференция с министъра по европейските въпроси на Македония Боян Маричич, съобщи агенция МИА, която специално предостави и новината на БТА.

Люрман подчерта, че двустранните въпроси трябва да бъдат решени двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС. Тя добави, че страната и България активно работят за решение на блокадата.

Северна Македония последователно продължава да върви по пътя на реформите и върховенството на закона, което също е сигнал в посока ЕС. Бих искала да ви окуража да останете на този път, изтъкна министърът, добавяйки, че без борба против корупцията нито една страна не може да се развива.

Проф. Овчаров: Това е днешният национален предател на България, продал се на Скопие - показаха го и по телевизията!

Министър Маричич преди това подчерта, че Северна Македония е решена да разговаря за отворените въпроси с България отворено, искрено и принципно. От голямо значение за целокупния преговорен процес ще бъде и ЕС да даде своя принос, с който ще покаже, че все още е жив дневният ред за разширяване, подчерта Маричич.

Той подчерта, че днешното посещение на Люрман в първия ден на новосформираното правителство е от изключително значение, но представлява и потвърждение на германската подкрепа за македонската европерспектива и за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ