Стотици граждани от цялата страна се качиха тази сутрин на връх Околчица, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета.

За да се преклонят пред героите, загинали за свободата и независимостта на България, пеша последните километри към върха извървяха и част от официалните лица, сред които служебният премиер Димитър Главчев и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Главчев се изкачи пеша от село Паволче заедно с група от Българския туристически съюз и ученици, които участват в 76-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета“. Той изненада мнозина участници с появата си, тъй като се беше включил като редови турист в похода.

За никого не е тайна, че временният министър-председател е запален планинар. Той редовно прави излети и споделя фотоси от местата, които е посетил.

В подножието на Околчица, обаче, той смая гражданите с външния си вид - пълна туристическа екипировка, тениска на Българския туристически съюз и щеки. 

Снимки от близките му срещи с гражданите се появиха в социалната мрежа. Много от хората дори не разбраха, че редом с тях върви премиерът. Други използваха възможността да разменят думи с него.

В туристически аутфит беше и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. 

В края на похода Главчев и Кирова захвърлиха туристическите одежди и се появиха за официалната част в подобаващото облекло. 

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Дълбок поклон пред всички загинали на свободата на България. Да живее България", заяви в словото си служебният премиер Димитър Главчев.

В своята реч Кирова посочи, че качвайки се нагоре е осъзнала, че когато човек е на поход, трябва да е готов във всеки момент да подаде ръка на онзи, който е до него. "Може би това ни учи да бъдем заедно, малко повече сплотени и да си дадем сметка, че живеем в едно общество, което ако е разделено, няма как да успеем, няма как да просперираме, няма как да живеем по-добре от вчера", добави Кирова.