Повече от час продължи заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Срещата бе свикана от премиера Димитър Главчев.

На заседанието присъстваха лидери на парламентарно представените партии, министрите на финансите, транспорта, социалната политика, енергетиката, заместник-министри на вътрешните работи и земеделието, представители на службите.

Главчев посочи, че всички са се обединили около благодарностите към пожарникарите, военните и доброволците на терен.

По отношение на организацията нямало "много различни мнения". Решено е комуникацията между Народното събрание и Министерският съвет да продължи. 

„Не знам откъде идват критиките, че Съветът по сигурността е закъснял. Какво значи закъснял Съвет? Ние до сутринта действахме на терен. Кога трябваше да се проведе този Съвет? Аз не виждам как по-рано можеше да го свикам. От началото на стихията не сме спирали да работим”, посочи Главчев.

„С всички министри работим в изключително добра комуникация и координация. Цялото правителство работи в синхрон и ще работи докогато е необходимо”, подчерта той.

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари. Това стана ясно след Съвета по сигурността към Министерски съвет. 250 000 лв. ще са необходими за закупуването на т.нар. "водни джобове".

„Най-ефективни са хеликоптерите. Имаме два, които работят непрекъснато и поддържаме още един, който да спасява хора, ако се наложи. Ще се опитаме в краткосрочен план оборудване за още два хеликоптера да се купят, защото се оказа, че двата чешки хеликоптера са от огромна помощ”, обяви военният министър Атанас Запрянов.

„За съжаление, сме изпаднали в поредната ситуация, която показва, че всичко в държавата е следварително. Поредното бедствие, при което хората остават без домове, е огледалото на некадърността на всичките тези през годините, които е трябвало да взимат решения.

Отново се обсъжда какво трябва да се направи следварително”, посочи заместник-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов след Съвета по сигурността.

„Това според мен е резултат от факта, че напоследък липсва държава, липсват институции. Изказвам съпричастност към нормалните български граждани, които в момента ги касаят много по-важни неща, отколкото, че има политически лидери, които хвърлят държавата в криза заради собственото си его, които бягат от отговорност.

Жалко, че поредното бедствие се случи и чак тогава всички сме се събрали на съвет, гледаме се в очите и си говорим какво ще се прави”, допълни Балабанов.

Председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов обясни, че на Съвета са набелязани няколко мерки, сред които в началото на следващата седмица в Народното събрание да бъде внесено предложение от страна на Финансовото министерство какви летателни апарати са необходими, или какви други възможности съществуват.

„Защото е много скъпо още сега да се закупят вертолети или самолети. Да се използват наличните, които ги има, и към тях да се вземе нужното оборудване. Това може да стане относително евтино и много бързо”, каза още той.

Обсъдено е да се направи цялостна програма как да се подходи за окомплектоване на пожарните, на Армията, на МВР, за да има възможност за бърза реакция.

„Този Съвет беше полезен и се надявам нещата, както се коментираха, да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в парламента още в началото на следващата седмица”, подчерта Гуцанов. Той смята, че са закъснели много решения от страна на държавата за купуване на съответната техника и обучаване на хората, а не самият Съвет по сигурността.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков определи срещата като изключително полезна и много конструктивна, но малко закъсняла.

„Важното е, че след тази дискусия ще има съответни предложения за решения, които ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат разгледани. Има пълен консенсус от страна на всички парламентарни групи, че проблемите не трябва да се решават на парче”, заяви той.

„В рамките на проведения Съвет бяха изслушани докладите на ключовите министерства, които имаха отношение към ситуацията с пожарите. От страна на парламента беше заявено желание и амбиция за работа и общи решения. Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено.

Дадохме знак на гражданите, че когато има сериозни проблеми, може да работим всички заедно”, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.