Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица.

В решението, което бе прието след предложения на ГЕРБ и ПП-ДБ, е заложено кабинетът ежеседмично да информира парламента за предприетите действия. По думите на финансовия министър Людмила Петкова има много добре работеща процедура, позната и на общините, по която се отпускат пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии, и затова ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно.

Тя ще бъде подробно разписана, за да знаят кметовете и хората какво трябва да направят. Подготвяме и писма до кметовете на всички общини с указания, идеята е всяка седмица да се обобщават исканията и да се предоставят от общините на МФ, което на свой ред да отпуска необходимите пари, посочи министърът.

Правителството трябва да планира и купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари, както и да изготви и внесе в Народното събрание доклад за отпуснатите през февруари 2024 г. средства по оперативна програма "Околна среда" в размер на 170 млн. лв. 

"Не трябва да пропускаме факта, че при кабинета „Денков“ 170 млн. лв. са отпуснати за закупуване на нови пожарни, и нашият ангажимент, като НС, е да проследим тези процедури да стигнат докрай и модерната техника, оборудване, пожарни, да бъдат осигурени", отбеляза Мартин Димитров от ПП-ДБ.