България изгоря пред очите ни! Виновниците трябва да бъдат съдени за престъпно нехайство.

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, председател на парламентарната Комисия по демографската политика, децата и семейството.

По думите му, докато държавата гори, президентът само мисли кога да връчи втория мандат.

"Ясно е, че в този парламент няма как да се състави редовно правителство", категоричен е той.

Ето какво каза Костадинов в интервю за "Стандарт":

- Г-н Костадинов, като председател на парламентарната Комисия по демографската политика, децата и семейството какви мерки ще предложите в помощ на десетките семейства, пострадали от опустошителните пожари в страната?

- Задължително е да отпуснем помощи от държавния бюджет и в момента обсъждаме какви ще бъдат те. Народният представител от „Възраждане“ Никола Димитров, който е координатор за област Ямбол, в момента е в село Воден, където помага, и в крайна сметка пожарът отива към локализиране.

Преди няколко дни аз участвах в гасенето на пожар, който беше на 10 км от Варна - село Припек щеше да изгори, ако не бяха дошли доброволци от Варна. Това спаси селото. Но селата в Сакар кой ще ги спаси? Няма хора.

Благодарение на усилията на пожарникарите все пак пожарите се потушават, но те не са достатъчно. Защо не се поиска помощ от нашите така наречени съюзници-разбойници? Къде блеят петте хиляди чужди войници, които в момента са в България?

Преди 17 години при същите големи пожари руснаците изпратиха самолет да ни помага, като  си заплатихме само горивото. Къде са американците, които постоянно прекарват военна техника в момента?

- Огненото бедствие показа, че страната ни не е подготвена за подобна ситуация. Какво трябва да се направи?

- В момента като държава не можем да се справим с горските пожари. А големият проблем е, че вече няма и хора, няма и достатъчно пожарни коли. Чакаме да дойдат 20 коли на помощ от Турция, но не е много сигурно дали ще успеят да помогнат.

Преди два дни горя село Ореш, което е на 7 км от Свищов. Оказа се, че в града има само една пожарна кола. Трябваше да идва пожарна от Горна Оряховица, от 85 км разстояние.

Докато колата пристигне, пожарът се разгоря. Оказа се, че имаме само три  хеликоптера, които могат да гасят пожари, всъщност хеликоптерите са шест, но нямаме обучени екипажи за тях.

В такива бедствени ситуации трябва армията да се включи с помощ и жива сила. Когато аз бях в казармата през 2002 година, армията беше 45 000 души. И когато имаше подобен проблем, абсолютно всички поделения се изкарваха и пожарите се локализираха за часове, а не за седмици.

Управляващите обаче дадоха още 80 милиона на Украйна, издържаме близо 100 000 украински туристи в момент, в който България  не просто гори, а изгоряха цели села.

- Поискахте оставките на премиера Димитър Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов. Това обаче ще реши ли проблема? Не трябва ли да се направи анализ на състоянието и техниката на Пожарната, на готовността на страната за бедствия и аварии и да се излезе със стратегия за превенция, която да включва и закупуването на специализирана техника?  

- За какви анализи става въпрос, при условие, че още когато си подарихме  БТР-ите на Украйна, още тогава казахме да не ги даваме, защото в такива ситуации могат да бъдат полезни и изключително важни.  

Предложихме да се прехвърлят към гранична полиция, за да могат, когато е нужно, да се използват за преодоляване на бедствия и аварии, включително и на горски пожари. Но сглобката обясняваше, че на нас не са ни нужни.

Сега в момента се оказва, че ние трябва да искаме помощ от чужбина. Изгоряха цели села, няма как да говорим за анализи. Един млад доброволец от Свиленград се бори за живота си с 60% изгаряния. Все повече започваме да се колебаем дали тук не трябва да се говори не просто за оставки, но и за съд заради престъпна небрежност и нехайство, и неумение и некадърност за управление на държавата.

Проблемът не е само и единствено в служебното правителство, проблемът е наследен от последните няколко десетилетия. Анализът е ясен – България изгоря пред очите ни.