Включваме всички полицаи и коли на МВР в охраната на вота, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред "Телеграф". 

"Щабът вече е сформиран, подписана е заповедта от главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС.

Над 5000 са до момента ваксинираните служители, но уточнявам, че имунизацията е на доброволен принцип както при всички граждани", казва Иванов.

"Щабът е под мое ръководство на централно ниво, а на местно – в него влизат всички областни директори на МВР.

До 7 март трябва да се определят помещенията, в които ще се държат изборните книжа, до 12 март служителите на МВР трябва да извършват охранителни обследвания и след това в зависимост от графика на отпечатване ще направим и ние разстановка.

Няма да остане машина или изборни книжа, които да пътуват самостоятелно, навсякъде ще се охраняват от полицаи."

"Това не са ни първите избори. Единственото по-различно е, че ще се проведат в безпрецедентната обстановка на пандемия и второ - машинното гласуване, което ще ни създаде известни затруднения, тъй като ще са необходими допълнителни ескорти.

Не се притеснявам, ще се справим каквото и да се случи.

Ситуацията е деликатна, ако има струпвания с оглед на пандемията, защото всяка една намеса в изборния ден може да се сметне като намеса в самия изборен процес.

Всяка ситуация ще следим много внимателно и ще съгласуваме със здравните власти и с органите на РЗИ. Ако е близо до секциите, ще искаме мнението и на председателите на СИК само и само да не дадем повод за излишни коментари.

Ако трябва, ще бъдат налагани глоби, но всяка ситуация ще се следи внимателно.

В автомобил на МВР няма да има изборни книжа.

Мобилните СИК ще бъдат два вида – първите са за трудноподвижни хора, вторите са за тези под карантина, но искат да упражнят правото си на глас.

За втората служителите ни ще бъдат оборудвани със защитни костюми и средства.

Ние няма да имаме досег с книжа.

Ние само ще охраняваме да няма нарушаване на изборните права на карантинираните. Целият наличен ресурс от хора и техника на МВР ще бъде отделен, за да бъдат обезпечени изборите.

Ще ни бъде много трудно, но вярвам, че колегите ще се справят, те са опитни", казва Иванов.

Той коментира и ще има ли кой да отреагира, ако стане убийство, грабеж или кражба.

"Категорично ще има, никой не трябва да има друго мнение. МВР ще бъде на своя пост и ще отреагира, нека хората бъдат спокойни.

Това, че има избори, не означава, че ще загърбим ежедневните си задължения."