Предизборната кампания ще бъде белязана от лични нападки, припомняне на стари компромати и вероятно изваждането на нови. Ще се говори малко за политика и още по-малко за идеологии, за десни и леви решения, за либертарианската икономика.

Това заяви в интервю за БГНЕС Георги Харизанов, политически анализатор и изпълнителен директор на телевизия "Европа".

Коментирайки началото на предизборната кампания, той отбеляза, че гласоподавателите много трудно ще прозрат кой е качественият политик.
„Може би ще се ориентират добре кой вика най-много и кой е най-оригинален в обидите, но това не е политически разговор“, заяви той.
Харизанов не вижда нещо ново сред 30-те политически партии и коалиции, които се борят за влизане в новия парламент.

„Така наречените нови политически проекти са създадени от хора, които са от по 20-30 години в политиката. Новото лице на българското дясно е ген. Атанас Атанасов, който е прокурор от живково време, човек от 30 години в политиката. Новото лице на протестиращите е Мая Манолова, от 20 г. в политиката, Татяна Дончева от 20 г. в политиката. Може би това е причинната да нямаме усещане за новото.

Има разбира се нови лица, има много качествени и от страна на управляващите, и от страна на опозицията, на които желая успех“, коментира политическият анализатор.

Според него избирателната активност не е гарант, че изборите ще протекат спокойно и резултатите от тях ще бъдат приети от цялото общество.
„Активността е интересно нещо. Една от тезите е, че високата избирателна активност дава по-добра представителност.

От другата страна последните избори в САЩ показаха, че високата активност сама по себе си не е гаранция, че изборите ще протекат спокойно и ще бъдат признати от обществото. Там при рекордно висока избирателна активност има брутално разделение и непризнаване на изборите от почти половината гласоподаватели. У нас не очаквам висока избирателна активност.

В последните години активността в цял свят прогресивно намалява. Хората стават все по-аполитични, все по-вторачени в собственото си битие“, заяви Георги Харизанов и добави, че очаква активността у нас да бъде около или малко над 40%.

Той смята, че нито една от партиите, с изключение на ГЕРБ и ДПС, няма интерес страната да влезе в спирала от непрекъснати избори.
„Виждате процесите в БСП – разцеплението и непрестанните скандали. Виждате проблемите и в партията на Слави Трифонов.

„Демократична България“ е една от тези коалиции, които нямат партийна субсидия, трудно успяват да финансират съществуването и кампанията си. Ако има следващи избори, ясно е за кого са изгодни“, каза Харизанов.

Той подчерта, че при победа на ГЕРБ срещу БСП с достатъчно сериозна разлика едни следващи избори, в голяма степен, биха били безсмислени.
Интересното ще се случи на дена след изборите.

„Единственото сигурно нещо към момента е, че ГЕРБ ще е първа политическа сила, всичко останало тъне в мъгла. Въпросът е какво следва от това, че ГЕРБ е първа политическа сила и какво ще се случи след изборите. На мен ми е по-интересен 5 април. На 4 април не се очакват кой знае какви изненади“, посочи анализаторът.

В момента се намираме в ситуация, в която всички са срещу ГЕРБ, но при евентуална тяхна победа, тя ще стане доста по-различна.
„Ако ГЕРБ стане първа политическа сила, това означава, че голямата част от българските избиратели продължават да гласуват доверие на тази партия, с този лидер и, че никой не съумява да бъде по-харесван, с по-голямо доверие и с по-голяма подкрепа, което обръща разговора изцяло към ГЕРБ“, заяви Харизанов.

Според него единствената интрига е колко партиен ще влязат в новото Народно събрание – дали формацията около Мая Манолова и ВМРО ще успеят да прескочат 4% бариера и дали говорим за пет или седемпартиен парламент.

Харизанов е убеден, че ако ВМРО влезе в новия парламент, то ракурсът на разговора ще е друг. Към настоящия момент „Атака“, Веселин Марешки и Валери Симeонов остават извън парламента.