От 2017 година България е част от международни споразумения, в които членуват почти всички страни в цял свят. Когато човек си прави офшорна компания, той декларира всичко за себе си и дава цялата информация за банката. 

Това заяви в ефира на "Лице в лице" политикът от ИТН Пламен Данаилов.

Съгласно тези споразумения по автоматичния обмен на информация банките изпращат до НАП информация за наличностите за тези офшорни сметки", разказа той.

"Единственият начин да се заобиколи това правило е следното - да си резидент. Тогава информацията се изпраща там, където си резидент", обясни той.

Според него институциите в България не работят добре, но със сигурност много от парите от офшорни компании се връщат в България. 

Данаилов проговори и за инфлацията и поскъпването на стоки в България: 

"Премиерът Янев каза, че ние имаме исторически ниски нива на инфлация. Той се прави, че няма такъв проблем, но има и е огромен. Проблемът с инфлацията е сериозен и трябва да се действа", каза той. 

"Той започна първо с цените на основни суровини, свързани с производството на метали и дърво и мина до цените на електроенергия и природен газ. Това се отрази вече на продуктите, които ползваме. Инфлацията е с една от най-високите нива на инфлация в ЕС. Ние имаме проблем", категоричен е Данаилов. 

"В последните 18 месеца в световен мащаб се изсипаха толкова много пари, колкото никога в историята. За да коригираме равенството трябва да се обърне внимание на производството на стоки и услуги. Трябваше по-рано да входираме плана за възстановяване и устойчивост", каза той.

Данаилов е категоричен, че проблемът е в предишното правителство.