Вразумяване на "Промяната" очакват политици и анализатори с надеждата да се направи правителство с втория мандат. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съветва Петков и Василев да се вразумят, за да размразят отношенията си с ГЕРБ-СДС, което означава да бъде преразгледан съставът на ротационното правителство.

Росен Желязков предложи като изход от калната ситуация вторият мандат да отиде да вземе Мария Габриел, а не Николай Денков.

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на позициите, така че да се състави правителство. Такива сигнали обаче няма, пише Епицентър. бг.

 А това е сигурен знак, че ще бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство.

Истината е, че ПП подлъгаха ГЕРБ да върнат мандата и сега не отстъпват от болшевишкия си инат  и умишлено тикат ситуацията към такъв край, че да се стигне до избори.

Ако акад. Денков днес вземе втория мандат и от ПП-ДБ внесат правителството, за което говорят, то никоя политическа сила в парламента няма да го подкрепи.

В ПП не са осъзнали, че вече се загубили политическа легимност и само смирението и отстъплението от досегашните им позиици, може да минимизира тежките последици от скандала със записа на тяхната сбирка.

Новата ситуация изисква всяка една от страните да направи отстъпки, като ПП-ДБ са в крайно неизгодна позиция с оглед на сринатия им имидж у нас и в Европа. България трябва да има правителство и единственият изход е това да бъде непартиен кабинет.

Дори анализатори от десния спектър настояват "ПП да престане с налагането на политически фигури, а Денков да не слага Асен Василев за министър на финансите."

От лагера на "Промяната" обаче не идват сигнали, че там настъпва вразумяване. По информация на Епицентър.бг и Асен Василев, и акад. Денков няма да отстъпят пред предложението на ГЕРБ Мария Габриел да вземе втория мандат. 

Асен Василев продължава да настоява той да е финансов министър. "Ако отстъпките са, за да се отмразят някакви преговори, такива не трябва да има", категоричен е съпредседателят на ПП.

И в ДБ няма просветление. Хората на Атанас Атанасов категорично отказват да променят позицията си и с оглед на новата ситуция след преговорите да отстъпат назад. В лагера на ДСБ не са се вслушали в думите на гуруто си Иван Костов, който в събота заяви категорично, че политически лица не може да има в кабинета, освен Денков и Габриел.

В екипа на Борисов до последно се надяват, че е възможно сближаване на позициите с ПП, така че да се състави правителство. Такива сигнали обаче няма. 

В изтеклите записи от заседанието на Националния съвет на ПП знакова е  репликата на Николай Денков, водил основно преговорите с ГЕРБ: "В следващите няколко месеца ГЕРБ ще бъде Борисов. [...] Или ще имаме съюзник като Габриел и ЕНП, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, защото сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили.

Тази перспектива зависи от личността на Габриел. Отвън ще гледат ще свършим ли работата, която очакват от нас, и да стопираме това, което се задава, или поне да го забавим с 12-24 месеца."

А преди това Асен Василев казва зловещо: "Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това (за чистка в администрацията - законно и незаконно - б.р.), в това число да го гонят него и юридически, аз лично имам против този човек да е министър в този кабинет."

Николай Денков се съгласява и добавя: "Истината ще е някъде по средата. Ние бяхме започнали някаква работа с Лена, в подготовка за един такъв процес. Знам, че примерно за образованието сме готови с това нещо и може да се стартира много бързо, след като се влезе. Така че, вероятно ще трябва да се действа казус по казус, но трябва да се подготвим за този вариант."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук