Европейската комисия обяви, че официално приключва наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Механизмът беше създаден през 2007 година при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

През 2019 година Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението.

Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка беше една от причините, която Нидерландия изтъкваше за ветото си върху приемането на България в Шенген.

Признание

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите ѝ това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. 

„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България, в областта на върховенството на правото. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната“, коментира министър Атанас Славов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук