Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, а не за 80%. Това каза министърът на финансите в свое становище по време на дебата в парламента по първото гласуване на държавния бюджет за 2018 г.
Бюджетът през приходната част ще разпредели близо 40 млрд. лв. Очаква се БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв. Ние не променяме данъците. Единствената промяна е достигането на минималната акцизна ставка за тютюна. За нас е важно съществуващият модел на данъчна политика да бъде запазен. Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и неговото преодоляване. Бих приел като искрено желание от страна на политическата класа, ако те биха довели действително до равенство. Спомняме си началото на прехода, когато всички бяхме равни.



След това рязко едни напреднаха, защото слава Богу хората не са еднакви. По-инициативните, по-образованите трябва и могат да имат повече. Ролята на бюджета е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората, заяви Горанов. Идентифицирахме като проблем качеството на работната сила. В следващата година продължаваме с инвестициите в човешки ресурси. На практика няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители.



В края на периода, за който сме внесли бюджета, се очаква безработицата да бъде малко над 5%. Нива, исторически ниски, които достигнат потенциала на икономиката и спират възможността за по-голям растеж, посочи финансовият министър. Инвестираме допълнително и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще начертае вярната рецепта как да се излекува болното българско здравеопазване. Бюджетът е средство, а не инструмент, каза още Владислав Горанов.