За трите месеца от началото на година ГЕРБ отбелязва лек спад в обществената подкрепа заради скандалите около ЧЕЗ и вътрешно-коалиционните сътресения. Въпреки това партията запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23,1% от всички избиратели.
Това сочи регулярното тримесечно проучване проучване на „Алфа Рисърч”, проведено в периода 15 - 24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.


Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Външно-политическата активност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг – до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението. Според социолозите това би представлявало риск най-вече в ситуация на мажоритарен избор, ако срещу кандидатите на управляваща партия се изправят силни опоненти.

БСП отбеляза поредица от свои победи през изминалия период, сочи проучването. С подкрепа от 20,5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент. Лидерът на партията – Корнелия Нинова (доверие 26.4%) също не успява да повиши личния си рейтинг, допълват от „Алфа Рисърч”.

Въпреки скандалите помежду им „Обединените патриоти” успяват да се задържат на 5,2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29,8%), следван от Валери Симеонов – 11,4% и Волен Сидеров – 6,4%. „Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. В случая, националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация – увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви, води до консолидация на феновете им”, анализират социолозите.

При ДПС, както и при ВОЛЯ, съществени промени не се наблюдават. Прогнозите за ДПС са за 5,1% подкрепа, а за партията на Веселин Марешки – 2%. Това означава, че според проучването ВОЛЯ не прекрачва прага за влизане в парламента.

„Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0,6% 1,8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%)”, обобщават от „Алфа Рисрърч”.

Регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 15 – 24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.