Служебният кабинет прие проект на Решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Програмата беше одобрена от правителството в края на юли след решение на парламента. Депутатите задължиха кабинета да компенсира бизнеса, като се очаква да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители.

"Беше прието допълнение към програмата за компенсиране на небитовите клиенти, потребители на електрическа енергия, като с днешното решение към програмата бяха включени съответно и операторите на преносни мрежи, на електроразпределителните мрежи и електропреносната мрежа", информира министърът.

По думите му с това решение на кабинета се разширява кръгът на потенциалните бенефициенти по програмата.

Министър Малинов съобщи, че този механизъм предвижда компенсиране на 100% от разходите на цена над 180 лв. до реалните разходи, които всички дружества, бизнеса и операторите на електропреносни и електроразпределителни мрежи ще имат за периода от 1 юли до края на 2024 г.

"Относно високите цени на електроенергията Малинов каза, че проблемът е регионален и засяга не само България. В последните няколко месеца се забелязват изключително високи цени на електрическата енергията и на съседни на България пазари – Гърция, Румъния, дори Унгария", поясни министърът.

По думите му именно поради тази причина в рамките на предходната седмица той е провел среща със свои колеги от Гърция и Румъния.

"Предвиждаме да адресираме проблема и отражението му върху икономиките в региона до ЕК, като търсим общ защитен механизъм за бизнеса в трите държави", каза министър Малинов.

Той поясни, че първата мярка, е именно този компесаторен механизъм, чието реално изпълнение започва да се прилага от днес.