Близо 45% от хората са заявили желание да гласуват, което е около 2 милиона и половина - 2 милиона и 700 хил. души. Това заяви социологът Евелина Славкова по повод последното проучване на агенция "Тренд" в ефира на bTV.

По думите ѝ има повишена избирателна активност, а това се дължи на провеждането на изборите 2 в 1.

"Кампанията, колкото и вяла да е тя, е съсредоточена върху парламентарните избори. Трябва да имаме предвид, че около 20% от избирателите решават за кого да гласуват в последната седмица. Това е и причината партиите, изтощени от толкова избори, да съсредоточат кампанията си в последните 2 седмици", уточни Славкова.

Според данните ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). 

"Има едно отлепване на ГЕРБ от втората политическа сила. Големият въпрос е кой ще бъде втора политическа сила", казва социоложката и допълни: "Много пъти сме казвали, че кампанията няма значение, всъщност тя е важна, защото тя ще подреди кой ще е на второ място".

Според данните БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Според Славкова тези компромати, които излизат в последните дни, са нож с 2 остриета. Те могат да мобилизират и да демобилизират избирателите. 

Относно партиите, които се нареждат на дъното на класацията, социоложката заяви, че все още не се знае дали 50-тото НС ще е с 6 или със 7 партии.

"Солидарна България" и "Синя България" не са уплътнили своя потенциал. Не се знае дали това се дължи на вялата компания. Те са нови брандове. Може да харесваш много Вили Лилков и Ваня Григорова, но да не ги асоциираш с партиите", коментира Славкова.

Според нея в изборите за ЕП ще има разлика. Тя няма да е много съществена. "Хората отивайки да гласуват, ще гласуват и за ЕП", смята Славкова. 

За евровота ПП-ДБ имат шанс да вдигнат резултата си на 16.1%, Възраждане 15.1%. За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!