За пръв път в новата история на България правителство бе свалено с вот на недоверие. Едва 6 месеца след като взе властта кабинетът на Кирил Петков бе свален заради провал във финансово-икономическата политика.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ, които дълго време заплашваха с такъв, но прибягнаха към крачката чак когато Слави Трифонов обяви, че "изтегля” министрите си от кабинета и партията си "Има такъв народ” от управляващата коалиция. Така правителството загуби парламентарното си мнозинство. 

В понеделник 27 юни Кирил Петков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание по куриер.

Доволни ли са българите от това развитие на политическата сцена. Това попитахме от БЛИЦ нашите читатели в анкетата "Как оценявате свалянето на правителството на Петков от власт?".

Оказва се, че около 85% от гласувалите са доволни от това решение. 46,01% от гласувалите оценяват този ход положително, но смятат, че е закъснял. Други 39,1% искат да има арести, съд и присъди.

Малко над 10% от анкетираните одобряват политиката на кабинета и смятат, че не е трябвало да бъде свален. 12.87% смятат, че управляващите са били реформатори.

2% от гласувалите нямат мнение.