Готов е новият преработен вариант на правителственото постановление за отпускането на помощта от 60 процента за изплащане на заплатите в засегнатите от коронавируса фирми, съобщава БНР.

Както настояваха синдикатите, обхватът на действието му е значително разширен, и в него вече влизат строителството и преработващата индустрия, но липсват тежката индустрия, мините, металургията. В първоначалния вариант мярката важеше само за търговията, туризма, културата и спорта.

В специално приложение към проекта на правителственото постановление има списък на секторите и икономическите дейности, за които ще важи новата мярка.

Преработващата промишленост е включена с изключение на производството на тютюневи изделия, производството на кокс и рафинирани продукти и производство на химични продукти, на лекарствени вещества и на продукти и на компютърна и комуникационна техника.

Присъстват, както и в първия вариант, търговията на дребно, транспортът, дейността на питейните заведения, прожектирането на филми, рекламни агенции, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, свързани с развлечения, както и с поддържане на добро физическо състояние.

Според новия вариант на проекта, компенсацията в размер на 60% от осигурителния доход за месец януари за всеки нает ще се изплаща, ако на съответния работещ се запази заетостта за период не по-малък от времето, за който се изплаща компенсацията. Първоначалният вариант предвиждаше и изискване за три месеца запазване на работното място.